Несрећан случај

Љекари покушавају да спасе вид Словенцу ког је напала баракуда у Јадранском мору

  • Извор: 24сата.хр
  • 26.09.2024. 19:50

"Мој пријатељ је у љубљанској болници, чека операцију ока јер се риба забила у маску која је прснула и тако га повриједила. Не може да опише напад јер му је сад здравље на првом мјесту и питање је хоће ли му љекари уопште моћи спасити вид. Ради се о великој повреди ока", кратко је рекао словеначки подводни риболовац, који и сам често лови рибу с подводном пушком у шибенском акваторијуму.

Екипа словеначких подводних риболоваца врло је искусна и најчешће лове тако што су стационирани на оствру Муртеру, па брзим глисерима долазе на локације које су богате рибом. Тако је било и овог пута кад је Словенац кренуо у подводни риболов у мору код острвцета Блитвенице на којем је познати светионик, али и омиљена рибарска пошта за улов рибе.

"У уторак у пријеподневним сатима центар 112 је примио пријаву која је потом прослијеђена и полицији. Поморска полиција је одмах изашла на терен, али радници Лучке капетаније већ су помогли човјеку те га пребацили у шибенску болницу. Полиција је обавила разговор те се установило да је рониоца напала риба приликом роњења и то због испаљивања из подводне пушке, али нема ту елемената прекршајног, ни кривичног дјела", објаснила је Сања Баљкас, портпаролка ПУ Шибеник, која је и нагласила да је страни риболовац, у овом случају словеначки држављанин, имао све потребне дозволе за риболов.

Додик и Вучевић уручили кључеве станова за 20 младих брачних парова

Додик и Вучевић уручили кључеве станова за 20 младих брачних парова

Необичан догађај како је риба, а претпоставља се да је то једна од три врсте баракуда које живе у Јадрану, повриједила рониоца, објаснио је и Ален Солдо, професор у трајном звању на Одјељењу за студије мора Универзитета у Сплиту, који је и сам подводни риболовац.

"Оно што знам овако из медија, очигледно је да се риба једноставно бранила. Дакле, свако ко рони свјестан је да постоји ризик, само је питање како ће се то све одиграти. У овом случају, једноставно је завршило лоше по рониоца. Много пута приликом зарона видим јата баракуда, и начелно нема с њима никаквих проблема, а да су на злу гласу, јесу", објаснио је Солдо.

Шкарами или баракуде живе одувијек у Јадрану. Односно, једна врста је домаћа, а друге двије су се населиле прије двадесетак година.

"Не знам која врста га је напала, али чим зароните можете видјети баракуде. Правило је једноставно, оне поштено знају и угристи, али ако их не дирате, неће ни оне вас. А када дође до 'контакта', онда људи пријављују како их нападају, на примјер, морске корњаче, као и морски пси, па и мурине, или у овом несрећном случају, баракуде", рекао је Солдо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: