Пленковић га прозвао

Нова препуцавања у Хрватској због Русије: Милановић на удару, траже да се укључи и тајна служба

  • 15.10.2024. 11:06

Предсједник хрватског парламентарног Одбора за унутрашњу политику и националну безбједност опозиционе СДП Ранко Остојић затражио је од хрватске тајне службе (СОА) да провјери наводе премијера Андреја Пленковића да предсједник Републике Зоран Милановић води политику у руском интересу и изјаву шефа дипломатије Гордана Грлић Радмана да кампању Милановића финансира Москва.

Пленковић је рекао да је предсједник Милановић, између осталог, био против подршке Украјини, проширења НАТО-а и хрватског учешћа у Иницијативи три мора, што сматра да иде у прилог Русији. Пленковић је прозвао опозицију да никада није затражила ниједну проверу досадашњих, како тврди, предсједникових лажних теза.

"Милановић је годинама говорио о томе да смо ми велеиздајници, да заступамо нечије туђе интересе, бриселске интересе, да смо неки послушници, да радимо по нечијем налогу, а не у хрватском интересу. Ја нисам чуо опозицију нити један једини пут да је покренула било какву иницијативу да провјерава његове наводе", рекао је јуче Пленковић.

Он је упитао у чијем интересу и у чију корист ради Милановић.

"Питам се као одговорни политичар у чијем интересу је Милановић био против да он лично учествује у Иницијативи три мора коју је покренула бивша предсједница Колинда Грабар Китаровић. Он не жели тамо да иде, не жели да чује за ту иницијативу. Што ради с тим? Слаби је. У чију корист? Па у корист онога који није у њој, а то је Русија, рекао је, између осталог, Пленковић новинарима у Берлину.

Пленковић је прозвао Милановића и зато што се није састао ниједном од почетка рата са Владимиром Зеленским и зато што ниједном није посјетио Кијев и на тај начин пружио подршку Хрватске Украјини.

"Морамо се запитати чија је то политика, коме на корист? Хрватској сигурно не. Лажно представљање да он тиме штити хрватске националне интересе. Како? Слабећи хрватску позицију у НАТО-у, је ли то хрватски интерес? Слабећи позицију Хрватске у Европској унији, је ли то хрватски интерес? Нарушавајући и тиме билатералне односе с Украјином, је ли то хрватски интерес", поручио је Пленковић.

Рекао је и да му је смијешно да гледа Милановића, како је рекао, као "корисног идиота у интересу Русије".

"То није хрватска спољна политика нити хрватски државни интерес", навео је Пленковић.

Министар Гордан Грлић Радман сугерисао је у петак да Русија финансира Милановићеву предизборну кампању и предложио Сабору да га смјени мање од два мјесеца од предсједничких избора. Опозиција је због тога позвала министра да своје тврдње поткрепи доказима, који је потом у разговору за ХРТ признао да их нема.

(РТ Балкан)

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)

  • 12:55 Контекст (Р)

    ''''Контекст (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.