REM

Odluka crnogorskog regulatora - otvoren vid cenzure

  • 11.02.2020. 22:02

Odluka Savjeta Agencije za elektronske medije u Crnoj Gori da ukine određene sadržaje televizija "Hepi" i "Pink M" predstavlja otvoren vid cenzure i grubo kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama i crnogorskog regulatora svodi na nivo ideološke, partijske, komisije, saopšteno je iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM) iz Srbije.

U saopštenju se ističe da je stručna služba srpskog Regulatornog tela za elektronske medije pažljivo pregledala sadržaje zbog kojih je reagovao crnogorski regulator i ustanovila, argumentovano, uz tačno citiranje, da u njima nije bilo poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju.

Navodi se da stavovi izrečeni u tim emisijama odudaraju od stavova zvanične Podgorice, ali, kada bi takva razlika bila dovoljan uzrok zabrane sadržaja, u Srbiji ne bi bio emitovan cijeli niz emisija, uključujući tu i kompletan sadržaj određene dvije prekogranične televizije.

"Crnogorski regulator za elektronske medije je prenebregao mišljenje Stručne službe Regulatornog tela za elektronske medije (a koliko nam je poznato nije uvažio ni mišljenje svoje Stručne službe), i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom merom, zabranom određenih sadržaja", napominje se u saopštenju.

Iz Regulatornog tela za elektronske medije izražavaju nadu da će kolege iz Crne Gore uvidjeti svu štetnost svog postupka i pozivaju ih da još jednom zajedno, i u skladu i sa evropskim standardima i propisima, budu razmotrena sva sporna pitanja, i, poštujući Konvenciju o prekograničnim televizijama, problem bude riješen.

"Zabrana, cenzura, svakako nisu rešenje, one su sam problem, jedan od onih koji stvara nepotrebni jaz između dve države i naroda", napominje se u saopštenju.

Savjet Agencije za elektronske medije odlučio je da će u Crnoj Gori reemitovanje pojedinih sadržaja u okviru programa televizija "Hepi" i "Pink M" iz Srbije biti ograničeno na tri mjeseca zbog, kako je navedeno, promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Precizirano je da je riječ o programskim sadržajima "Dobro jutro, Srbijo", "Ćirilica" i "Posle ručka" na Televiziji "Hepi", kao i "Novo jutro" na Televiziji "Pink M".

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја