Vlada demantuje navode

Otkriven opasan plan ekstremista iz Milove stranke: Ubacuju ROSU među narod da izazovu nerede na dočeku Srpske nove godine?

  • 05.01.2020. 16:20

Ekstremno krilo vladajuće Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori, potpomognuto pojedincima iz bezbjednosnih struktura, skovalo je plan za izazivanje nereda 13. januara, tokom dočeka pravoslavne nove godine, a za koje bi potom optužili organizatore iz Srpske kuće.

Ove informacije, kako „Novosti“ nezvanično saznaju, došle su i do crnogorske policije, a već su se proširile među crnogorskim operativcima. Suština te opasne akcije, za čije sprovođenje je, navodno, zadužen Zoran Lazović, direktor Uprave policije i čovjek za specijalne zadatke predsjednika Mila Đukanovića, je ubacivanje pripadnika nekadašnjih terorističkih bandi sa Kosova, danas skrivenih u sastavu tzv. jedinica ROSU, na teritoriju Crne Gore uoči dočeka, koji bi izazvali sukobe tokom proslave koji bi mogli da eskaliraju.

Za izvršavanje ovog paklenog zadatka namjerno su izabrani Albanci sa Kosova, a izbjegava se infrastruktura MUP-a Crne Gore i njihove regularne jedinice, zbog straha režima u Podgorici da će informacije o takvom planu procuriti ka opozicionim političarima.

Operacija smatra da tokom manifestacije, koju je kao organizator prijavila Srpska kuća i koja je metafora svega onoga što država Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić čine za Srbe u Crnoj Gori, pripadnici ROSU budu ubačeni među narod i da potom ciljano izazovu nerede.

Glavni cilj je okriviti Srpsku kuću za nemire, a indirektno bi se proizvela odgovornost Srbije i njenog rukovodstva za nemile događaje u Crnoj Gori čime bi aktuelni režim u Podgorici dobio „potvrdu“ da Beograd ugrožava nezavisnost Crne Gore i stoji iza protesta koji već danima traju zbog usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

DA BI IZBJEGLI POLITIZACIJU SABORNOSTI PRAVOSLAVNOG NARODA, SRPSKA KUĆA NEĆE ORGANIZOVATI DOČEK SRPSKE NOVE GODINE

Poštujući preporuku svetog Sinoda Srpske Pravoslavne crkve da se izbjegne svaki vid politizacije molebana i litija koje predvode naše vladike, a istovremeno uzimajući u obzir zlokobne najave ovdašnjeg režima da to okupljanje zloupotrijebi i izazove nerede, o čemu već pišu mediji u okruženju, Srpska kuća neće organizovati doček Srpske nove godine, saopštio je izvršni direktor Srpske kuće, Emilo Labudović.

Otkazujući to okupljanje, želimo da poručimo da ni na koji način ne može biti ugrožena sabornost i odlučnost našeg sveštenstva, monaštva i vjerujećeg naroda da istraje u masovnim okupljanjima do povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Na ovaj način ostavljamo dovoljno vremena i prostora da neko od onih za koje naši protivnici ne mogu reći da politizuju ova dešavanja eventualno zakaže takav skup. Na taj način bi se izbjegao svaki vid mogućih zloupotreba i manipulacija koje bi mogle unijeti nepotrebnu konfuziju i ugroziti sabornost pravoslavnog naroda u svom nastojanju da se odupre otimačini naših svetinja, zaključio je Labudović.

Vlada Crne Goer je ipak, demantovala navode.