Ровињ

Отров 1.200 пута јачи од цијанида: У Јадрану уловљена најотровнија риба свијета

  • Извор: Танјуг
  • 14.05.2024. 12:12

Сребренопруга напухача садржи изузетно потентан отров тетродотоксин који усљед конзумације може изазвати тешке здравствене тегобе и смрт. Тетродотоксин је најконцентрисанији у гонадама и јетри, али га има и на кожи. Претпоставља се да је доза од 1 до 2 милиграма фатална, објављено је на интернет страници Акваријум Пула, пренио је портал 24сата.

Додаје се да је рибу уловио и усликао словеначки рибар Антон Видовић.

Ова врста инвазивог је карактера и убраја се у тзв. лесепсијске мигранте, врсте које из Црвеног мора кроз Суецки канал продиру у Средоземље. Изворно ове рибе живе у тропским предјелима Индијског и Тихог океана.

Због своје грабежљивости и недостатка природних непријатеља, ова риба негативно утиче на биолошку разноликост те представља пријетњу рибарству, јер оштећује рибарске мреже да би се дочепале улова, кида мамце и удице.

Биолози сматрају да су напухаче развиле своју познату “напуханост“ јер их полаган, помало неспретан стил пливања чини лаким плијеном грабежљивца. Умјесто бијега, напухача користе своје еластично тијело и способност брзог уношења огромне количине воде (па чак и ваздуха кад је то потребно) како би се претворила у готово нејестиву куглу неколико пута већу од њихове нормалне величине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм