Његова светост

Патријах Порфирије стигао у Црну Гору, освештао крст будућег саборног храма у Бијелој

  • Извор: СРНА
  • 27.09.2024. 19:42

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је крст на мјесту будућег саборног храма Сретења Господњег у Бијелој код Херцег Новог.

Његова светост стигао је у тродневну канонску посјету Митрополији црногорско-приморској, а у Бијелој у Бококоторском заливу дочекао га је митрополит Јоаникије.

Патријарх је рекао да су освештали крст као почетак зидања храма у мјесту гдје 1.000 година живе православни Срби.

- Овај крај је украшен светим крстом и да ова земља Светог Саве, Светог Симеона Мироочивог буде мјесто радосног сусрета - поручио је Његова светост.

Српски патријарх се нада да ће храм бити брзо подигнут и да ће бити мјесто у којем ће се вјерници прво сусретати са Богом.

Према његовим ријечима, Бијела је давала велике своје синове који су красили не само српски народ, те споменуо многе Злоковиће, од којих и епископа Симеона, који је понос и дика и Бијеле и свих који живе у Боки.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је повод доласка патријарха прослава 1.000 година олтара и два вијека од изградње цркве Полагања Ризе Пресвете Богородице у Бијелој.

- Долазите нам на крстова дана и Ваша служба је служба крсту, служба помирења, апостолска и Христолика служба. Тако је Бог условио да на овај јубилеј дођете, да га прославите и да освештате ово крсно знамење. Увјерени смо да ће Ваш благослов врло брзо бити остварен, јер нам дајете снагу - истакао је митрополит Јоаникије.

У Бијелој ће вечерас бити одржана свечана академија, а сутра у храму Полагања Ризе Пресвете Богородице у Бијелој служена Света архијерејска литургија.

Пратите нас и путем Вибера