Slovenija

Patrijarh Porfirije posjetio Novo Mesto, gdje će nići bogomolja SPC i družio se sa stanovništvom

  • Извор: Новости.рс
  • 23.08.2021. 22:32

Kod Novog Mesta u Sloveniji u sljedećih nekoliko godina nići će prvi manastir Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji, posvećen prazniku Mala Gospojina.

Imanje na kome će biti podignuta svetinja je kupljeno, a briga o ovom jedinstvenom poduhvatu povjerena je maloj grupi monahinja koje su već nastanjene na mjestu buduće manastirske obitelji.

Vijest da će pod Alpima nići još jedna bogomolja SPC podijelio je patrijarh srpski Porfirije, tokom svoje nedjeljne posjete Sloveniji - području na kome je još nadležni arhijerej. Ovom objavom poglavar SPC ulio je optimizam među najmanje 40.000 članova srpske zajednice u ovoj državi, koji često ukazuju na tihu diskriminaciju.

- Naša sreća je ogromna. Kod Novog Mesta smo kupili imanje za prvi pravoslavni manastir u Sloveniji. Posvećujem ga Rođenju Presvete Bogorodice. Divni pejzaži, divne monahinje, divni ljudi... Blagoslov za prijateljsku Sloveniju - napisao je u svojoj instagram-poruci patrijarh Porfirije.

Srpska zajednica u Sloveniji, tri decenije poslije raspada SFRJ, najveća je etnička grupa, poslije Slovenaca. Srbi u Sloveniji, međutim, nemaju priznat status nacionalne manjine, koji u ovoj zemlji uživaju samo Mađari, Italijani i Romi. Pravoslavna crkva u kanonskoj je nadležnosti Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, i svoju misiju obavlja slobodno, mada je proteklih godina bilo i manjih problema.

- Posljednjih godina bili smo svjedoci i nekanonskog delovanja u Sloveniji pojedinih vjerskih organizacija koje su, bez blagoslova, ulazile na teren jurisdikcije SPC - objašnjavaju vjernici u Sloveniji. - To je slučaj sa okupljanjem vjernika i osnivanjem hramova nepriznate "Makedonske pravoslavne crkve", ali i djelovanjem Carigradske patrijaršije, koja iako uživa određeno prvenstvo, takođe je u obavezi da poštuje vjekovni poredak.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм