Miodrag Linta

Pismo međunarodnim organizacijama zbog kršenja prava Srba

  • 27.12.2020. 14:13

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je pismo predstavnicima najznačajnih međunarodnih organizacija, u kojem apeluje da izvrše pritisak na vlasti u Zagrebu i Sarajevu s ciljem da konačno počnu poštovati međunarodne konvencije i ugovore o pitanju ljudskih prava Srba.

Linta je istakao da se u Hrvatskoj i FBiH od završetka rata do danas sistematski krše ljudska prava više od milion protjeranih Srba i malobrojnih srpskih povratnika.

Protjerani, ali i preostali Srbi u Hrvatskoj u FBiH su, naglasio je Linta, diskriminisani su u nizu oblasti kao što je spora obnova porušenih kuća i komunalne infrastrukture, zakonski onemogućena naknada štete za uništenu imovinu u terorističkim akcijama, blokiran povratak uzurpiranih i bespravno otetih stanova, kuća, poslovnih prostora, poljoprivrednog zemljišta i šuma.

Tu su i zaostale, a neisplaćene penzije, ne riješava se pitanje neadekvatno prodanih i zamijenjenih srpskih kuća pod pritiscima i prijetnjama tokom rata, sprečava se priznanje dijela ili čitavog radnog staž prije rata.

Osim toga, blokira se isplata dionica i dinarske i devizne štednje, srpski povratnici ne mogu da se zaposle u javnom sektoru, krši se pravo na obrazovanje na srpskom jeziku i ćirilici i drugo, navedeno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta apeluje da Zagreb i Sarajevo konačno počnu poštovati Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Ugovor o pitanjima sukcesije koji su potpisali zvanični predstavnici država nasljednica bivše Јugoslavije u Beču 2001. godine.

Podsjetio je da je Savez Srba iz regiona u prethodnom periodu uradio anketu koja se odnosila na evidentiranje otete, uništene, oštećene, neadekvatno obnovljene, neadekvatno razmijenjene i neadekvatno prodate imovine protjeranih Srba i drugih oštećenih građana koja se nalazi u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Ukupno je 10.322 prognaničkih porodica popunilo Obrazac za evidenciju, a pošto prosječna porodica broji tri člana, znači da je ovom evidencijom obuhvaćeno nešto više od 30.000 protjeranih Srba i drugih oštećenih građana, zbog čega se, dodao je Linta, ova evidencija može smatrati veoma reprezentativnom anketom.

On je npomenuo da je izvještaj o rezultatima ankete otete i uništene imovine izbjeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji urađen 2019. godine i sadrži 87 strana.

Linta je izrazio očekivanje da predstavnici međunarodnih organizacija dijele stav da je stvarno, a ne deklarativno, poštovanje ljudskih prava jedan od važnih preduslova jačanja komšijskih odnosa i izgradnje bolje budućnosti na području bivše Јugoslavije i regiona.

Pismo je upućeno generalnom sekretaru Antoniju Guterešu, predsjedniku Evropskog parlamenta Dejvidu Sasoliju, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Šmit, predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Riku Damsu i komesaru Savjeta Evrope za ljudska prava Dunji Mijatović.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.