Hrvatska

Rezultat drugog kruga izbora zavisi od glasača Miroslava Škore

  • 23.12.2019. 19:24

Zoran Milanović je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora ali i čovjek koji je definitivno profitirao od, kako ga u Hrvatskoj nazivaju, otvorenog rata pristalica Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore. U drugom krugu, ipak, trebaće mu više sreće jer se procjenjuje da će većina glasača, koji su podržali Škoru, glasati za aktuelnu predsjednicu. 

•Obavezno Kolinda iako to nije moja opcija. Moja opcija je bio Škoro jer mi trebamo promjenu.
•Da li će ona uspjeti u drugom krugu i da li je dobro da uspije... Zbog čega? Pa ne znam, nekako mi se čini labilna, kaže građani.

Činjenica je da je Kolinda Grabar Kitarović pojedinim izjavama u predizbornoj kampanji zabrinula i svoje pristalice. Međutim, izgleda da će je petog januara zaokružiti mnogi kojima nije bila prvi pik. Bivšem premijeru neki zamjeraju upravo ono što je radio dok je bio predsjednik Vlade.

•Trebalo je da se odobri milion i po kuna za učenike iz siromašnih porodica za užinu u školi, da imaju hranu. Milanović je to odbio. 
•Taj Milanović ne voli Hrvatsku nikako. Zbog čega to mislite? Znam prije šta je radio, posvađao nas je sa čitavim svijetom. Sad ga opet narod bira, ne znam zašto, kažu građani.

Drugi krug će biti itekako zanimljiv jer je Milanović tek sada stasao u pravog političara, kaže za ATV Krešimir Macan. Ne očekuje veliki talas Škorinih glasača koji će zaokružiti Grabar Kitarović.

"Za nju će glasati samo oni koji ne mogu podnijeti komunjare, tzv crvene na bilo kojoj poziciji. Onda će ovi drugi možda ostati kod kuće i onda se može dogoditi da izađe više ljevice. Nemojmo zaboraviti da je Milanović pobijedio u gradovima. Ako to bude neki zalet, Zagreb, Rijeka, Split, Zadar, ako on te velike gradove uzme, ne treba mu ništa drugo". kaže Krešimir Macan, analitičar. 

U Srpskom narodnom vijeću kažu da nemaju prevelika očekivanja od bilo koga ko petog januara dobije petogodišnji mandat. Na njima je, kažu, da se i dalje bore za rješavanje brojnih problema koje Srbe u Hrvatskoj i danas muče. 

"Bez obzira ko pobijedio, mi svakako očekujemo poziv novog predsjednika na Pantovčak, u ured, na razgovor i dijalog. Očekujemo poruke dijaloga i razumijevanja prema srpskoj nacionalnoj manjini koja rješava svoje probleme od rata na ovamo. Bremeniti smo problemima i nosimo jednu negativnu etiketu", kaže Boris Milošević, predsjednik SNV. 

Ko će htjeti da rješava osporavanje ćirilice u Vukovaru, osudi revitalizaciju ustaštva, pozdrav ''Za dom spremni'' i počesto premlaćivanje Srba? Svega toga je bilo i za vrijeme premijerskog mandata Zorana Milanovića a pogotovo predsjedničkog Kolinde Grabar Kitarović. 

U suštini, Srbima u Hrvatskoj je svejedno ko će biti novi predsjednik. Teško će i Milanovićevom pobjedom država skrenuti "ulijevo". Izvršnu vlast drži HDZ a na sve to Miroslav Škoro i njegove pristalice poručuju da će se mnogo bolje pripremiti za parlamentarne izbore naredne godine. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.