Више од милион особа

Скандал у Хрватској: Процурили лични подаци власника скоро свих регистрованих возила

  • 27.05.2024. 16:30

У Хрватској је избио скандал након што је откривено да су подаци о више од милион власника моторних возила неовлаштено изашли у јавност.

Како је пренио портал 24.сата.хр, Агенција за заштиту личних података примила је информацију како је дошло до цурења личних података више од милион физичких власника возила и обавијестила како је кренула у "надзорно поступање због повреде личних података власника возила".

Процурило је 2.444.587 записа о возилима 1.195.052 физичка лица. Подаци садрже њихова имена, адресе, ЈМБГ, ОИБ (особни идентификациони број), датуме рођења, регистрације и остале податке о возилима и полисама осигурања.

"У овом тренутку можемо потврдити како се на УСБ стику односно садржаној датотеци налази више од милион записа о власницима возила. Агенција спроводи надзорно поступање над свим релевантним субјектима који располажу с подацима захваћеним повредом и утврђује ко је одговоран и како је дошло до предметне повреде личних података, као и све друге релевантне информације", навела је Агенција за заштиту личних података.

О скандалу се огласио и Давор Божиновић, министар унутрашњих послова:

"Од четвртка када је СОА обавијестила МУП о кривичним дјелима везано за располагање одређеним подацима, полиција је кренула с истрагом и она се воде интензивно. Води се као криминалистичко истраживање и кроз Агенцију за обраду података. Оно што до сада није потврђено јесте да се ради о цурењу података који су на интернету доступни", рекао је он и додао:

"Ради се о сету података који су додатни уз оно што ради МУП. Ту има података које МУП не прикупља, што упућује да је то дјело дошло у некој од институција која има право користити податке МУП. Понављам, битно је да у јавном простору нема тих података. Не можемо говорити о класичном хакерском нападу јер очито да то није био неовлашћен приступ базама", додао је Божиновић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм