Slovenija: Tri nova slučaja zaraze, umrla još jedna osoba

  • 06.05.2020. 16:18

U Sloveniji su u protekla 24 časa potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom korona, a umrla je još jedna osoba oboljela od kovida-19, saopštila je slovenačka Vlada.

U bolnicama je trenutno 53 oboljelih, od kojih njih 14 na odjeljenjima intenzivne njege.

U posljednja 24 časa otpušteno je još dvoje oporavljenih od infekcije, čime se ukupan broj do sada oporavljenih i otpuštenih povećao na 247.

U protekla 24 časa urađeno je 1.449 testova na virus korona, a do sada su u Sloveniji urađena ukupno 58.923 testa na virus korona.

Potvrđeno je 1.448 slučajeva infekcije, a od početka epidemije umrlo je ukupno 99 ljudi.

Prema serološkom ispitivanju, koje je u posljednje dvije sedmice sprovela Mikrobiološka laboratorija Medicinskog fakulteta u Ljubljani na reprezentativnom uzorku stanovništva, računa se da je u Sloveniji 3,1 odsto stanovništva bilo u kontaktu sa novim virusom korona, što je relativno nizak stepen.

Stručnjaci te ustanove su upozorili da se testiranjem krvi došlo do zaključka da su se kod 3,1 odsto ispitanika u ovom istraživanju razvila protivtijela na kovid-19, ali to nije garancija da su oni stekli trajniji imunitet na bolest, prenose mediji.

U Mariboru je ovih dana jedna ambulanta počela vršiti takozvane brze testove na prisutnost protivtijela na virus korona koji se plaćaju, ali stručnjaci mikrobiolozi sa Medicinskog fakulteta u Ljubljani upozorili su da su takvi testovi tek u razvoju, nisu stručno provjereni i niskog su kvaliteta.