ATV u Zagrebu

Šta Hrvati očekuju od budućeg predsjednika?

  • 22.12.2019. 19:55

Dan u Zagrebu više je adventski nego izborni. Većinom se razgovara o tome koliko će turista obići jedan od najpopularnijih božićnih marketa u Evropi nego ko večeras prolazi. Izgleda da je, barem Zagrebčanima, ovo prvo i važnije jer mnogi sa kojima smo razgovarali kažu da od novog predsjednika, ili stare predsjednice, nemaju velika očekivanja. 

Na obećanja su, kažu, navikli a na ispunjavanja baš i nisu. S obzirom da se iz zemlje masovno odlazi, većina očekivanja svodi se na jedno.

Hoće li ga počistiti onaj ko na kraju dobije povjerenje građana teško je reći. Ankete su naklonjene Kolindi Grabar Kitarović i Zoranu Milanoviću. Za petama im je pjevač Miroslav Škoro. Za neke junak i nova snaga, za druge ultradesničar i istorijski revizionista, čovjek koji je u predizbornoj kampanji rekao da treba prekopati Jasenovac. I takvog bi ga neki rado vidjeli na čelu države.

I aktuelnu predsjednica, koja je predizbornu kampanju obilježila izjavama poput ''Hrvati će zarađivati osam hiljada evra'' i ''Onima koji su poginuli za domovinu sada je sigurno drago zbog toga'', neki bi rado ponovo vidjeli na Pantovčaku. 

Teško da će Srbi iz Hrvatske biti zadovoljni bilo kojim pobjednikom. Na kraju se, kažu u Srpskom narodnom vijeću, sve svede na to da se istorija prekraja, Srbi stavljaju u zapećak i da su nikakve, ili vrlo mlake, reakcije na brojne incidente u kojima se fizički napadaju ili kada se osporava ćirilica. Srpska manjina očekuje da bi, nakon predizborne kampanje u kojoj se čulo dosta toga lošeg na njihov račun, kandidati koji prođu u drugi krug, malo spustili loptu.

"Da će u drugi krug ući što umjereniji kandidati koji imaju pozitivan stav prema ljudskim pravima, prema manjinama, prema Srbima i da će poruke koje budu slali biti poruke dijaloga i pomirenja i to je ono što Srbi očekuju od predsjednika", kaže Boris Milošević, predsjednik SNV Hrvatske.

Nikako ne bi voljeli da to bude Miroslav Škoro čije su izjave u kampanji, kažu u SNV-u, bile stravične. Analitičari poruluju da je pjevač dobio podršku ekstremne desnice i da se takvo nešto moglo i očekivati.

"Ekstremi uvijek hrane jedni druge. Svima paše u kampanji da se malo zaoštre gdje onda dobiju podršku od svojih ili brane svoje", kaže Krešimir Macan, analitičar.

Ko je dobio koliku podršku trebalo bi da se zna uskoro. Ako je suditi po prethodnim izborima, već oko 22 časa trebalo bi biti jasno ko od kandidata ide u drugi krug.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.