Дубровник

Шта су то потписали Пленковић и Зеленски

  • Извор: Агенције
  • 09.10.2024. 21:56

Текст Споразума о дугорочној сарадњи и подршци између Републике Хрватске и Украјине, који су у сриједу у Дубровнику потписали хрватски премијер Андреј Пленковић и украјински предсједник Володимир Зеленски, објављен је на страницама Владе Републике Хрватске.

Споразум је потписан у оквиру трећег самита Украјина - југоисточна Европа, а предвиђа сарадњу и помоћ између двије земље.

У њему се, између осталог, понавља да Хрватска, како тврде, "најоштрије осуђује ничим изазван, неоправдан и незаконит агресорски рат Русије против Украјине и привремену окупацију државног подручја Украјине, што представља очигледно кршење међународног права, укључујући Повељу УН, Хелсиншки завршни акт и Паришку повељу".

Незапамћене цијене товљеника, а свињокољ све ближи

Незапамћене цијене товљеника, а свињокољ све ближи

У другом дијелу Хрватска се обавезује на даљњу војну помоћ Украјини те даје подршку на њеном путу према чланству у НАТО и Европској унији.

Наглашено је да ће Хрватска истражити могућности подршке хуманитарном прехрамбеном програму 'Жито из Украјине' како би се осигурало жито за оне земље које се суочавају с акутном несташицом хране.

Посао за велики број људи: У Српској се прави огромна фабрика

Посао за велики број људи: У Српској се прави огромна фабрика

Наводи се и да, у знак солидарности с Украјином, Хрватска наставља пружати хитну и хуманитарну помоћ грађанима Украјине.

Шта су то потписали Пленковић и Зеленски можете прочитати на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас и путем Вибера