Град разбијао шофершајбне у Словенији

Суперћелијске олује харале Балканом: Призори из Хрватске као из филмова

  • Извор: Индекс
  • 02.07.2024. 11:59

Јако олујно невријеме погодило је синоћ Хрватску, највише Славонију и загребачко подручје, а јак вјетар, киша праћена грмљавином и град створили су огромне проблеме у Сиску, Винковцима, Славонском Броду и Жупањи.

У Загребу због оштећења напонске мреже и пада стабала нису возили трамваји, а дијелови града остали су без струје, преноси Index.hr.

Пред крај вечери накратко је пала јака киша због чега су дијелови града били поплављени.

У Сиску је вјетар ломио гране, а у Бошњацима код Жупање падао је снажан град након којег је настала велика штета на крововима, фасадама и прозорима кућа.


У Винковцима је вјетар чупао стабла из земље, а поломљена је и грађевинска скела.

У Вуковару и околини поплављена су дворишта и куће, падала су стабла, оштећени су кровови и фасаде.

Највећа материјална штета проузрокована невременом забиљежена је на подручју Вуковарско-сремске жупаније, објавила је Управа цивилне заштите. Жупанијски центар 112 Вуковар примио је 70-ак позива везаних за посљедице олујног невремена праћеног вјетром, обилном кишом и јаким градом, које је у вечерњим сатима захватило подручје Вуковарско-сремске жупаније и проузроковало велику материјалну штету.

Дојаве су се односиле на оштећења струјне инфраструктуре, поплављена дворишта и куће, падове стабала као и оштећења аутомобила, кровова и фасада. Према досадашњим информацијама, невријеме је највише погодило подручја општине Бошњаци и градове Жупању и Винковце, наводи хрватски портал.

Огромна штета на соларној електрани послије невремена

Огромна штета на соларној електрани послије невремена

Подручје Дубровника захватило је јутрос око 5 сати кишно невријеме, а ватрогасци су имали низ интервенција на уклањању стабала, санирању кровова и помоћи око превртања пловних возила.

Из Хрватске ватрогасне заједнице (ХВЗ) јутрос су саопштили да су ватрогасци примили 10-ак дојава о потреби уклањања стабала, санирању кровова и помоћи око превртања пловних возила, на чему су били ангажовани ватрогасци с подручја дубровачког приморја.

Јако невријеме захватило Словенију, најгора ситуација у Долењској

Словенију је у понед‌јељак поподне захватило снажно невријеме са јаким пљусковима, ударима вјетра и градом, а највише штете било је у Долењској, гдје је густ град уништио усјеве, а јаки удари вјетра оштетили и носили кровове кућа.

Због олујног невремена Агенција за животну средину (Арсо) издала је у понед‌јељак наранџасто упозорење за цијелу земљу, након чега се вријеме смирило, преноси телевизија Словенија.

Прокисли нови тролејбуси у Сарајеву

Прокисли нови тролејбуси у Сарајеву

Претходно су се над сјеверном Приморском формирале двије олујне ћелије које су се спојиле у већи олујни систем који се кретао ка унутрашњости Словеније, а јаче олујне ћелије настале су и у околини Постојне, Великих Лашча и Мирне Пече, праћене пљусковима и јачим ударима вјетра.

У послијеподневним сатима најјаче невреме захватило је околину Новог Места, као и општину Блед, Радовљицу, Тржич, Шкофје Локу, Камнику, Гросупље, Севницу.

Страшне слике из Требиња након невремена: Дрво пало на кућу и пробило кров

Страшне слике из Требиња након невремена: Дрво пало на кућу и пробило кров

Како јавља Радио Словенија, многи возачи у Долењском су се жалили да им је град оштетио шофершајбне, а мјештани да им је уништио и усјеве у баштама и пољима. Обилне количине кише покренуле су клизишта, а јак вјетар је рушио дрвеће, електричне стубове и кровове стамбених, пословних и других објеката.


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?