Žele nagodbu sa bolnicom

U Hrvatskoj podnesen prvi zahtjev za odštetu zbog smrti od korone

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 20.08.2021. 10:14

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtjev za odštetu, tačnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od kovida-19 za koju porodica smatra da se zarazila u zdravstvenoj ustanovi, piše Jutarnji list.

Porodica je od KBC-a Zagreb tražila odštetu od 632.000 kuna (oko 165.000 KM) i plaćene advokatske troškove.

"Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo preduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće", kazao je direktor  KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Hoće li porodica podignuti sudsku tužbu, još nije poznato. Ali, bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe u vezi sa kovidom-19 budu znatno češće s obzirom na to da pandemija još ne pokazuje smirivanje.

Naime, tokom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smjernice koje omogućavaju određen nivo zaštite od infekcije zdravstvenih radnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni. Međutim, od trenutka postojanja vakcina značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih vakcinisani zdravstveni radnici. To je razlog što je u nekim zemljama EU za njih vakcinacija, obavezno poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske.

U KBC-u Zagreb ističu da su se poštovali svi protokoli

U slučaju iz KBC-a Zagreb radilo se o pacijentknji koja je u bolnicu došla zbog povrede rebara prilikom pada. Testirana je i bila je negativna na virus korona, no nekoliko dana poslije njen test je bio pozitivan, premještena je u KB Dubrava, gdje je umrla 6. decembra.

U KBC-u Zagreb ističu da su se poštovali svi protokoli za kovid.

"Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze preduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke", objašnjava advokat Ana Gruber.

"U trenutku kad je stigla vakcinacija situacija se mijenja jer postoji dodatna mogućnost zaštite. Ako ljekarii ili medicinske sestre nisu vakcinisani, a pacijent se zarazi koronom, onda se može dokazivati kako nisu preduzete sve mjere zaštite koje su bolnici na raspolaganju. Da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili nevakcinisani radnik, to moraju odlučiti nadležna tijela. Moguće je rješenje, na primjer, da bolnica od svojih radnika traži izjavu kojom potvrđuju da se ne žele vakcinisati, ali da time prihvataju i naknadu moguće štete", zaključuje Gruber za Jutarnji list.


  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.