Црна Гора

У Јадрану све више отровних риба, неке могу изазвати смрт

  • Извор: Агенције
  • 03.07.2024. 16:05

У црногорском дијелу Јадрана све више је инвазивних врста које штете екосистему, али су и опасност за људе, рибаре или купаче. Ниједна не напада човјека, међутим неке имају у својим бодљама токсине и у сусрету са њима треба бити опрезан, преноси "Телеграф" писање "Танјуга".

Др Илија Ћетковић, сарадник у истраживању у Лабораторији за ихтиологију и морско рибарство Института за биологију мора из Котора каже да је посљедњих неколико година примијећен велики број инвазивних врста риба и ракова, који мијењају слику подводног свијета, те да су све те врсте забиљежене и у водама других јадранских земаља. Он истиче да највећи број инвазивних врста улази у Медитеран, па затим и у Јадранско море, кроз Суецки канал.

"Ове врсте воде поријекло из Индијског океана и Црвеног мора, а овај феномен се назива Лесепсијска миграција и добио је име по француском дипломати који је учествовао у изградњи овог канала. Неке врсте доспију у Јадран и путем других извора, какве су рецимо баластне воде бродова, које бивају просуте у Јадран, а потичу из неког другог региона свијета", објашњава Ћетковић, преноси "РТЦГ".

Платио 1.000 КМ за однос с проститутком па незадовољан направио хорор

Платио 1.000 КМ за однос с проститутком па незадовољан направио хорор

Ћетковић наводи да је од релативно скоро примијећена риба лав, која има отровне бодље којима се брани од предатора.

"И сама је предаторска врста и представља опасност за велики број природних становника Јадрана. У случају улова, приликом руковања овом врстом, треба предузети мјере како не би дошло до убода", каже Ћетковић.

Додаје да су ту и врсте из породице напухача чији органи посједују отров тетродотоксин, неуротоксин опасан по човјека. Ове рибе се не смију користити у исхрани људи, а треба избјећи и било какав додир или обраду рибе, јер се тако може потенцијално доћи у контакт са отровом.

Ако се дође у контакт са рибом лав, онда мјесто убода треба брзо истиснути колико се може и никако не стављати лед, него нешто врело, уронити мјесто убода у врелу воду, јер је њен отров термолабилан, што значи да се на око 70 степени деградира и тако се смањује његово дејство, истичу стручњаци.

Обезбјеђење крвнички претукло навијача - шири се узнемирујући снимак са ЕУРА

Обезбјеђење крвнички претукло навијача - шири се узнемирујући снимак са ЕУРА

Ћетковић наглашава да већина тих врста се још увијек среће релативно ријетко у овом подручју, налази се спорадично и нема правила, гдје се и када могу срести. Један од упечатљивих инвазивних организама у Јадрану је и плави рак (Калинецтес сапидус) који наноси велике штете рибарима уништавајући им улове и риболовне алате. Поред ракова и риба у Јадран је доспјело и мноштво других организама, а значајније су зелене алге из рода Цаулерпа, тзв. тумор Медитерана.

Подсјетимо, рибари на Јадрану недавно су уловили седам јединки сребренопруге надувене рибе. Готово све оне садрже тетродотоксин, врло јак неуротоксин који може узроковати застој нервног и дисајног система и да узрокују смрт.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм