Video / Uživo

Uskoro se kontrolisanom eksplozijom ruši toranj zagrebačke katedrale

  • 17.04.2020. 09:56

Između 10 i 14 časova biće srušen sjeverni toranj zagrebačke katedrale. Rušenje će se dogoditi kad se procijeni da je najpovoljniji trenutak.

Prvobitna ideja je bila da se toranj sruši u četvrtak, ali je termin prebačen na petak ujutro. Juče je duvao jak vjetar te je procijenjeno da bi i to ometalo rušenje.

Zadnje pripreme za rušenje traju još od jutra.

Od osam časova  u radiusu od 120 metara od katedrale je onemogućeno šetanje građana, od Trga bana Josipa Jelačića u smjeru Nove Vesi, od smjera Dolca u smjeru Nove Vesi, dio parka Ribnjak.

Podsjetimo, na sjevernom tornju uočeno je oštećenje zida kamenog stubišta te su vidljive manje pukotine u svodovima tornja, naveo je nakon analize glavni projektant obnove katedrale, arhitekt Damir Foretić, podsjećajući da su na snimljenim fotografijama uočena određena oštećenja na kamenim elementima.

Nakon pregleda video snimaka sa drona potvrđena su, naveo je, znatna oštećenja, a nakon ponovnog snimanja u subotu, statičari iz stručne komisije i članovi radne grupe zaključili su jednoglasno da treba ukloniti dio sjevernog zvonika jer prijeti urušavanjem na stranu katedrale.

Tada je donesena odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima otprilike 15 m3 kamena i teži oko 30 tona, s dizalicom koja ima krak od 120 metara i može podići tu težinu.

Zaštićen je krov katedrale neposredno uz sjeverni zvonik s drvenim oplatama d=5 cm, a u samoj katedrali zaštićeni su oltari uz sam zvonik i kamenu propovjedaonicu iz 17. vijeka.

Toranj će srušiti kontroliranom eksplozijom.