Osuđen na sedam godina zatvora

Vrhovni sud pustio Merčepa na uslovnu slobodu

  • 11.03.2020. 12:52

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je odluku o uslovnom puštanju iz zatvora ratnog pomoćnika ministra unutrašanjih poslova Tomislava Merčepa, koji je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

Datum Merčepovog uslovnog izlaska biće određen u roku od tri dana od prijema rješenja Vrhovnog suda, a Merčep iz zatvora mora biti otpušten najkasnije tri dana od donošenja naloga sudije izvršioca.

Merčep će nakon izlaska iz zatvora morati da se redovno javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Vrhovni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uslovog puštanja na slobodu Merčepa.

U odluci je navedeno da je avgusta 2019. godine, kada mu je pravosnažno odbijen prethodni prijedlog za uslovno otpuštanje, nastupila nova okolnost, odnosno da je Merčepu "pogoršano zdravstveno stanje", da je "teško pokretan" i da mu je "potrebna stalna njega i pomoć".

Vrhovni sud zaključuje da je kod zatvorenika dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u potpunosti ostvarena svrha kažnjavanja, te da je za očekivati da na slobodi neće činiti nova krivična djela.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. povećao kaznu na sedam godina.

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)