Sastanak u Beogradu

Vučić - Lavrov: Strateško opredjeljenje za razvoj odnosa u svim sferama

  • 15.12.2020. 18:25

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom da je veoma zadovoljan detaljnim i temeljnim razgovorima tokom kojih je potvrđeno strateško opredjeljenje dvije zemlje da na prijateljskim osnovama nastave i poboljšaju odnose u svim sferama.

Vučić je zahvalio Lavrovu što je u vrijeme epidemije virusa korona došao u Srbiju i što uvijek pokazuje iskren prijateljski odnos prema Srbiji.

- Imali smo detaljne i temeljne razgovore o bilateralnim odnosima Srbije i Ruske Federacije naglašeno prijateljskog karaktera - rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovom.

Vučić je naveo da je razgovarano i o bilateralnim odnosima i dobroj saradnji, energetici, vojnotehničkoj saradnji, ekonomiji, zajedničkim infrastrukturnim objektima koje ruske kompanije grade u Srbiji, poljoprivredi i razmjeni, potrebi povećanja trgovinske razmjene.

- Zahvalni smo našim ruskim prijateljima za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Zahvalni smo Sergeju /Lavrovu/ za ličnu podršku u različitim organizacijama Srbiji - poručio je Vučić.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu za značajnu finansijsku podršku izgradnji Hrama Svetog Save. Vučić je istakao da je to najljepši hram u cijelom svijetu, što ne bi bilo moguće bez ruskih umjetnika, kojima je zahvalio.

Vučić je poručio da Srbija i Ruska Federacija imaju zajedničku ulogu u odbrani istine o Drugom svjetskom ratu i o žrtvama koje su podnijeli ruski i srpski narod.

- Postoje različiti pokušaji falsifikovanja istorije i zajednički ćemo se suprotstavljati falsifikovanju istorije i našu djecu i unuke umjeti da naučimo činjenicama - rekao je Vučić.

On je naveo da je razgovarano i o stavu Srbije da čuva svoju vojnu neutralnost i istakao da Srbija neće biti dio bilo kakvih vojnih blokova.

Vučić je zahvalio i za pomoć u jačanju odbrambenih kapaciteta Srbije, te naveo da je razgovarano o situaciji u regionu, Evropi i svijetu.

- Iznio sam i naše stavove o stanju u regionu i ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije za situaciju u regionu i nadam se da ćemo imati dovoljno razuma i snage da nesuglasice rješavamo mirno - rekao je Vučić.