Zavadlav rekao sudiji da želi ostati u zatvoru jer mu je tamo dobro

  • 08.02.2021. 10:58

U devet sati na splitskom sudu, oko kojeg opet ima policije kao i na prethodnim ročištima, nastavilo se suđenje Filipu Zavadlavu.

Na suđenju Zavadlavu prikazani su snimci vježbanja pucanja iz kalašnjikova. Puštene su i glasovne poruke koje je slao jednoj djevojci Mariji. U njima joj govori o svom teškom stanju kroz koje je prolazio prije masakra, te kako je voli i da želi s njom imati djecu.

Na pitanje sudije o produženju istražnog zatvora, optužba je zatražila produženje, ali odbrana je izrazila protivljenje. Kad je sudija upitala Zavadlava, on je rekao da bi ipak ostao u zatvoru jer je njemu tamo dobro, prenosi portal "24sata.hr".

Jučer je advokat Branko Šerić rekao da će iznijeti primjedbe na obavljeno psihijatrijsko vještačenje.

Postupak za 'Varoški masakr' je posljednja dva mjeseca malo usporio zbog zdravstvenih problema, prvo advokata Šerića, a potom i tužioca Žarka Štrbca, koji su preboljeli koronu.

Srećom bez ozbiljnijih posljedica. Tokom suđenja je ispitano 30-ak svjedoka, što očevidaca pucnjave, komšija i prijatelja optuženog, ali i rodbine ubijenih.

Obavljeno je i kombinovano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje četvoročlanog tima sa Klinike za psihijatriju Vrapče, ljekari su ostali pri stavu kako u trenutku počinjenja zločina Zavadlav nije bio neuračunljiv, već smanjeno uračunljiv.

Prema optužnici, Zavadlav je 11. januara 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom centru Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan Kalašnjikovim iz 'bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega lično', kako stoji u optužnici.

Likvidirao je Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića, zbog čega može dobiti do 50 godina zatvora.