Reagovanje na stav opozicije

Košarac: SDS i PDP ne žele da budu dio rješenja

  • 13.08.2018. 11:12

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviše zakonodavno tijelo u Srpskoj, ključno mjesto za raspravu o recikliranju i zloupotrebi fantomskog spiska od preko 20 hiljada Srba iz 14 godina starog Izvještaja Vlade Republike Srpske o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Žalosno je što SDS i PDP, kao stranke koje su vodile Vladu u vrijeme nastanka tog nesrećnog izvještaja, danas ne žele da budu dio rješenja, odbacujući poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na konsultacije uoči sjednice Narodne skupštine", ocijenio je Košarac.

On je istakao da je razočaran zbog činjenice da SDS i PDP odbijaju priliku da se zauzme jedinstven stav svih srpskih političkih partija o ovako važnom pitanju kao što su ratna dešavanja u Srebrenici i problemi koje bi mogli imati Srbi čija su se imena, pod pritiskom i prijetnjom sankcijama tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, našla na fantomskom spisku. 

"Predsjednik Dodik, ispunjavajući svoju ustavnu ulogu, pružio je priliku predstavnicima SDS-a i PDP-a da zajednički, javno i nedvosmisleno, odbacimo izvještaj Vlade koju su oni prije 14 godina predvodili, a koji je neistinit i nedostojan bilo koje institucije Republike Srpske. Nažalost, predstavnici te dvije partije i tada i sada podlegli su pritiscima iz Sarajeva, što je za svaku osudu", naglasio je Košarac. 

Prema njegovim riječima, "SDS i PDP očigledno ne žele da se odreknu svoje probosanske politike", niti snažnih političkih veza koje su u protekle četiri godine uspostavili sa SDA, strankom koja, kako je rekao, stoji iza recikliranja i zloupotrebe Izvještaja Vlade Republike Srpske o dešavanjima u Srebrenici. 

"Ovo pitanje zahtijeva i politički i institucionalni odgovor Republike Srpske. Zato stav čelnika SDS-a i PDP-a da o ovom pitanju ne treba da raspravlja Narodna skupština Republike Srpske predstavlja loš izgovor, budući da su upravo te dvije partije u parlamentu BiH predlagale brojne teme koje nemaju nikakve veze sa zajedničkim institucijama, već su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske. Nevjerovatan je stav da u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne treba da raspravljamo o Izvještaju o dešavanjima u Srebrenici, a u parlamentu BiH treba o trasi auto-puta Sarajevo - Beograd", naglasio je Košarac. 

On je podsjetio na činjenicu da je u vrijeme nastanka ovog izvještaja bilo ljudi koji su se, po svaku cijenu, oduprli pritiscima, odbacujući namjeru tadašnjeg visokog predstavnika da se Srbima i Republici Srpskoj nametne kolektivna krivica za događaje u Srebrenici. 

Košarac je naveo da je tadašnji predsjednik komisije, pokojni Marko Arsović, podnio ostavku na tu dužnost, dok je visoki predstavnik smijenio tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Haškim tribunalom Dejana Miletića. 

"Zbog tih ljudi, kao i zbog svih Srba čija se imena nalaze na fantomskom spisku učesnika događaja u Srebrenici, treba nam srpsko jedinstvo u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jasna politička podrška odbacivanju ovakvog izvještaja", zaključio je Košarac.

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм