U Poveliču kod Srpca

Otvoren proizvodni pogon "Kolektora"

  • 05.07.2018. 19:45

Presjecanjem vrpce, u Poveliču kod Srpca, svečano je otvorena proizvodna hala preduzeća "Kolektor CCL", vrijedna više od milion evra. U pogonu koji su otvorili predsjednik Nadzornog odbora firme i predsjednik Srpske, posao će naći 108 radnika. Imamo ambiciozne planove za Republiku Srpsku, ističe Stojan Petrič.

"Bitno je što je naš cilj da 2025. imamo otprilike 1.000 zaposlenih radnika u Republici Srpskoj i oko 75 miliona evra prometa. To je naša strategija, i uvjeren sam da ćemo tu strategiju moći da izvedemo", rekao je Stojan Petrič, predsjednik Nadzornog odbora koncerna "Kolektor".

"Kolektor CCL" proizvodi elektro-komponente za auto-industriju i ručne alate za velike brendove kao što su "Boš" i "Štil". Hala u Poveliču je tek početak njihovih investicija u ovaj kraj. Uskoro stiže nova oprema iz Slovenije, a do kraja godine će, kažu, otvoriti jos 30 novih radnih mjesta.

"Već u narednim sedmicama i mjesecima punićemo ovaj proizvodni prostor, i naravno iza toga idu nova radna mjesta. Suočeni smo sa situacijom da je sve teže doći do radnika, i mi poslodavci stvarno ulažemo, i uložićemo veliki trud da naša radna mjesta učinimo atraktivna i dostojnima čovjeka", kaže Predrag Zorić, direktor "Kolektora" za Republiku Srpsku.

Petar Đokić podsjeća da je "Kolektor" prisutan i u energetskom sektoru Republike Srpske, jer su izgradili dvije male hidroelektrane i dobili još dvije koncesije. Ministar industrije i predsjednik Republike Srpske su saglasni - važno je da su Slovenci prepoznali da je Srpska sigurno mjesto za njihova ulaganja. 

"Prije nekoliko godina, pokrivenost uvoza izvozom u Republici Srpskoj je bila 35 odsto, sada je 72 odsto, i to je nešto čemu svakako doprinosi i ova kompanija. Meni je veoma drago što imamo priliku da sa njima podijelimo radost ovog uspjeha", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Kolektor CCL" je od 2005. u Republici Srpskoj, i za sada imaju tri fabrike. Na tome ne namjeravaju da stanu.
 
Slovenački koncern u tri proizvodna pogona u Republici Srpskoj - u Srpcu, Laktašima i Klašnicama - zapošljava oko 500 radnika. Planiraju i otvaranje četvrtog proizvodnog pogona, u Prijedoru.