Staša Košarac

Srpsku zaštititi od sinhronizovanih napada

  • 04.10.2018. 16:37

Nosilac liste SNSD-a za parlament BiH u Izbornoj jedinici tri Staša Košarac istakao je da je obaveza svakog predstavnika iz Republike Srpske da na svaki mogući način zaštiti Srpsku od sinhronizovanih napada koji, s jedne strane, dolaze od bošnjačke političke komponente, a s druge od stranaca u BiH.

Košarac je rekao da je političko rukovodstvo Srpske kroz institucionalno djelovanje u okvirima Dejtonskog sporazuma i Ustava uspjelo dokazati da se Srpskoj ne može ništa loše desiti ako postoji vrlo jasan politički stav. 

"I zato će u fokusu našeg političkog djelovanja i nakon 7. oktobra biti jaka i stabilna Republika Srpska, otvorićemo i proces vraćanja oduzetih nadležnosti i nećemo dozvoliti da se bilo šta dešava ili radi na nivou BiH bez jasnog stava Republike Srpske", naglasio je Košarac za portal "Princip njuz". 

Nosilac liste SNSD-a za Predstavnički dom Parlametnarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici tri poručio je da je potpuno motivisan da nastavi da radi na isti način kao i u prošlom mandatu. 

"Nećemo odlučivati ni o čemu što nije interes Republike Srpske i srpskog naroda, nećemo ulaziti ni u kakve političke avanture u smislu da nešto može biti usvojeno, a da o tome nema stava institucija Srpske", poručio je Košarac. 

On je dodao da je dosadašnja matrica ponašanja SNSD-a bila da se mora poštovati stav institucija Republike Srpske i da se, isključivo, u tim okvirima traži rješenje. 

"Mislim da je to jedina formula da se okupimo oko srpskog člana Predsjedništva BiH, a siguran sam da će to biti Milorad Dodik, i oko predsjednika i institucija Republike Srpske i da jasno definišemo način našeg postupanja i tada Srpska neće biti ugrožena", istakao je Košarac. 

On je upozorio da Bošnjaci sanjaju da od BiH naprave centralizovanu državu, te da od te ideje nisu, niti će odustati. 

"Problem je, međutim, to što taj njihov projekat podržavaju i pojedini Srbi koji učestvuju u vlasti na nivou BiH. Svjedoci smo da su Bošnjaci u nekim situacijama, kada je trebalo rješavati određena važna pitanja, partnere tražili u međunarodnoj zajednici, a ne među Srbima i Hrvatima. Ali, naša politika je jasna - jaka i stabilna Republika Srpska i njene institucije", poručio je Košarac. 

On je ukazao da je žalosna i, u najmanju ruku, neobjašnjiva činjenca da SzP, zajedno sa Bošnjacima i strancima, radi na tome da se centralizuje vlast u Sarajevu i da bude dominantna nad vlašću u Banjaluci, što je za SNSD apsolutno neprihvatljivo, jer se ova stranka ne bori za BiH, nego za Republiku Srpsku. 

Košarac je istakao da je potpuno jasno da je odnos političkog rukovodstva Republike Srpske i Srbije na vrlo visokom nivou, te da je Srbija mnogo pomogla kroz ulaganja u brojne infrastrukturne objekte. 

"Mi kao srpski narod smo oslonjeni na Srbiju i tu nema dileme. Dijelu međunarodne zajednice i Bošnjacima ne odgovara tako dobra saradnja Srbije i Republike Srpske, ali imamo, nažalost, i one "izvođače radova", u liku Mladena Ivanića i Vukote Govedarice, ali i nekih drugih koji u ovako teškim vremenima za srpski narod pokušavaju da posvađaju rukovodstva Republike Srpske i Srbije, što samo potvrđuje da su oni marioneta zapadnih sila", tvrdi Košarac. 

Govoreći o odnosila sa Ruskom Federacijom, Košarac je rekao da ne može niko uticati na to da se naruše dobri odnosi sa tom zemljom, zato što je to političko opredjeljenje SNSD-a i ljudi koji vode Republiku Srpsku. 

"Mi ne želimo nikome da prijetimo, ne želimo nikakve izazove koji bi mogli da destabilizuju prilike u BiH, ali imamo pravo da njegujemo prijateljstvo i partnerstvo sa ruskim narodom. Vrlo je primjetno da neke zapadne zemlje, koje su prisutne u BiH i koje su koristile različite vidove pritisaka i ucjena, pokušavaju da nametnu tu priču o negativnom ruskom uticaju", rekao je on. 

Košarac smatra da se model po kojem je BiH zemlja u kojoj najveći dio vlasti kreiraju stranci već pokazao neuspješnim. 

"Političke strukture, bošnjačke prvenstveno, moraju da shvate da bez Republike Srpske i njene političke saglasnosti nema kretanja BiH naprijed. Ono što jeste potpuno vidljivo i jasno i na čemu ćemo mi bazirati našu politiku jeste apsolutna i dosljedna primjena ustavnih nadležnosti i poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je on. 

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм