Село Бадовинци

Афричка куга свиња у близини Бијељине: Затворено 7 села, еутаназирано 125 свиња

  • Извор: ТВ Прва
  • 30.09.2024. 20:42

Афричка куга поново се појавила у Мачви. Потврђена је у једном домаћинству у селу Бадовинци, гдје је, како сазнаје Прва ТВ, еутаназирано 125 свиња. Ово село се налази уз Дрину

Зараза се овога пута појавила у Бадовинцима, селу које има највећи број фарми којима процјенама у тову имају највећи број свиња у Србији. Овдје се више од 600 домаћинстава бави сточарском производњом.

"У петак, негдје послије 15 часова, инспекције су добиле налог да је угинула крмача неодређеном газдинству. Одмах су изашле на терен, одмах је послат узорак ветеринарском институту у Шабац, који је открио да се ради о афричкој куги свиња. Одмах након тога, у суботу јутро је извршена по налогу министарства еутаназија свих, од крмаче до прасића, на том пољопривредном газдинству извршена је дезинфекција по свим условима. Тако да могу да кажем да је изузетно брзо дјеловано од стране министарства преко ветеринарске инспекције Шабац", каже Теодојевић, замјеник председника општине Богатић.

Мило Ђукановић пјевао ''Јачи смо од Србије''!

Мило Ђукановић пјевао ''Јачи смо од Србије''!

Теодојевић истиче да је најбитније, што се тиче афричке куге, да се што прије изврши еутаназија и да се то домаћинство што више могуће изолује и да се изврши детаљна дезинфекција да се не би афричка куга свиња ширила.

"Имамо изузетно велику бојазан"

Ово је посебно забрињавајућа вијест обзиром на то да у мјесту Бадовинце има највише товљеника на територији општине Богатић.

"Највећа концентрација и највеће фарме на територији општине Богатић, могу да кажем, у Србији се налазе у мјесној заједници Бадовинце и зато имамо изузетно велику бојазан и искрено се надамо да ће остати на овом једном пољопривредном газдинству. Зато смо у два наврата радили дезинфекцију домаћинстава и стварно је све одрађено у најбржем могућем року. Извршена је дезинфекција и сада остаје само да се надамо да неће наставити да се шири", рекао је.

Скандал у Аустрији: Официр из БиХ одбио да се рукује са министарком

Скандал у Аустрији: Официр из БиХ одбио да се рукује са министарком

У Бадовинце може да се уђе, али по налогу министарства апсолутно се забрањује промет свиња, бикова и оваца на подручју угроженог и зараженог подручја.

"Данас ће бити затворено 7 села на територији општине Богатић, тако да неће моћи да се ријеши промет услуга, а све ово искључиво да се покуша да се афричка куга не шири. Сам вирус афричке куге је много јак и трудимо се на све начине да остане на овоме, свакако ће бити затворене све пијаце, апсолутно неће бити никаква могућност промета живе стоке", рекао је Теодојевић за Прва ТВ.

''Боже ме сачувај'': Људи у невјерици гледају снимак са српске свадбе, сви се питају какав је ово обичај

''Боже ме сачувај'': Људи у невјерици гледају снимак са српске свадбе, сви се питају какав је ово обичај


Пратите нас и путем Вибера