Београд

Бесплатан улаз у установе културе у Београду током Свесрпског сабора

  • Извор: СРНА
  • 07.06.2024. 14:04

У Београду ће, поводом Свесрпског сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска", од данас до недјеље, 9. јуна, у установама културе бити омогућен бесплатан улаз за посјетиоце.

Заинтересовани ће имати прилику да сазнају како су живјели Карађорђевићи и Обреновићи, да се упознају о животу и раду Николе Тесле, да уживају у дјелима Паје Јовановића или Саве Шумановића, да виде славну "Венеру од крпа" или посјете фестивал нитратног филма, саопштено је из Министарства културе Србије.

Дјела славног српског сликара Паје Јовановића могу се видјети у Народном музеју, а цијели његов легат доступан је у склопу Музеја града Београда.

Са животом и радом српског научника грађани се могу упознати у Музеју Николе Тесле, а у Етнографском музеју са народном културом Срба у 19. и 20. вијеку, гдје се могу видјети свечане народне ношње из овог периода и какво је било становање на селу и у граду.

Разноврсне програме припрема и Историјски музеј, представљајући од прије неколико дана и одежде деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурађа Бранковића и њихове круне, а посјетиоце упознаје и са Карађорђевићима и Обреновићима кроз изложбу "Чекајући сталну поставку".

Током сабора Србије и Републике Српске биће доступне и три различите изложбе у Музеју примењене уметности, Музеј савремене уметности нуди четири изложбе, док ће Музеј наивне и маргиналне уметности и Музеј позоришне уметности отворити врата за све љубитеље позоришта.

Грађани ће моћи да посјете и Музеј науке и технике за истраживаче, Природњачки музеј за све оне који желе да се нађу у царству боја, мириса и укуса на изложби "Биљка као зачин", али и Музеј афричке уметности, први и једини музеј у региону искључиво посвећен културама и умјетностима афричког континента, наводи се у саопштењу.

Југословенска кинотека отвара врата за све филмофиле 26. фестивалом нитратног филма.

У Музеју Југославије посјетиоци могу присуствовати серији разговора, предавања и пројекција под називом "Несврстани и културне везе" која тематизује комплексност и вишезначност културних размјена и сарадњи између СФР Југославије и чланица Покрета несврстаних.

Заинтересовани могу да посјете и изложбу "Црнотравци градитељи Београда" у оквиру Завода за заштиту споменика културе или Кућу легата и све што она нуди.

Посјетиоцима ће бити бесплатно доступни Педагошки музеј и четири библиотеке – Библиотека града Београда, Библиотека "Димитрије Туцовић", Библиотека "Милутин Бојић" и обреновачка Библиотека "Влада Аксентијевић".

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм