Јадовник

Борба звијери на српској планини: Дивље свиње растјерале чопор крволочних вукова

  • Извор: Б92
  • 11.10.2024. 16:50

Сурова, али прелијепа планина Јадовник код Пријепоља још увијек је оаза нетакнуте природе. Заљубљеници у ову планинску љепотицу оформили су и хранилиште Кашан који је прави спас за бјелоглаве супове, али и за осталу дивљач.

Управо на овом хранилишту недавно је забиљежен фасцинантан сусрет дивљих свиња и вукова.

"На снимку се види чопор гладних вукова који вребају дивље свиње, али ни ове животиње које су познате по својој храбрости нису лако уступале. Овакве борбе за храну у дивљини нису ријеткост. Иако важе за краљеве шуме, овај пут су надметању опасни вукови ипак уступили пред дивљим свињама. Ипак, на снимцима смо могли да видимо да када се медвједи појаве, тада сви бјеже па чак и ове дивље свиње", каже Вјекослав Јоксимовић из УГ Јадовник.

Иначе, ово пријепољско удружење грађана "Јадовник, оаза нетакнуте природе", већ више од једне деценије брине о хранилишту за супове и другу дивљач на том подручју.

Формирањем хранилишта Кашан доприноси се рјешавању проблема несанитарног одлагања отпада животињског поријекла, тако што је обезбијеђена његова природна рециклажа одвожењем на хранилиште Кашан.

"За дуже од деценију од успостављања хранилишта, колонија бјелоглавих супова се значајно повећала што потврђује оправданост постојања, а и мјештани јадовничких села имају разлога за задовољство. Наше удружење већ једанаест година храни дивље животиње и ријетке птице на овој планини, због чега дивљач све ређе наноси штету мјештанима у кањону Милешевке. Плес небеских краљева након оброка, са распоном крила и до три метра највећа је награда за све нас", изјавио је за РИНУ Вјекослав Јоксимовић, предсједник УГ "Јадовник".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    '' Емисија: Прича се

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)