Тиктокер покренуо лавину

Младе генерације против војног рока

  • Извор: АТВ
  • 17.09.2024. 19:28

Извјесни тиктокер под надимком Лакиша, један је од оних који се противе увођењу обавезног војног рока у Србији. За ту вијест је чуо након што је преспавао цијели дан.

"Преспавао сам цијелу суботу, односно, цијели дан данас“, рекао је тиктокер Лакиша.

Кад се негдје навече пробудио, онима који га прате одлучио је да каже шта о томе мисли. Коментарисао је изјаву Александра Вучића да Србији треба јака војска. 

"То је забрињавајуће јер нико не пита нас омладину да ли смо ми вољни да се боримо за Србију“, наставио је даље Лакиша.

Добио је на ово више од три хиљаде коментара а један од њих је:

"Шта се буни ова принцеза, лијепо је речено да војни рок за жене није обавезан.“

Како ће генерација З преживјети војни рок, наслов је на једном српском порталу. Тамо се огласио аналитичар Владимир Петковић који је рекао да је војни рок за омладину попут тиктокера Лакише губљење новца и средстава. Каже, то је генерација која не трпи ауторитете. Петковић ту још каже

"Од већине њих нећемо добити ни добре војнике нити боље патриоте, само ће добити психички проблем“, каже аналитичар Владимир Петковић.

У суштини, навикли би се али не би било користи. Неопходно је унапређење борбених способности али 75 дана тешко ће помоћи.  

"За два и по мјесеца може да се научи стојева обука и евентуално руковање ликим задуженим оружјем“, каже Никола Лунић из Савјета за стратешке политике. 

Удружење ратних добровољаца предлагало је обуку од три мјесеца. Ове који ће ићи на 75 дана чека отприлике ово:

"Да он буде војник, да зна лично наоружање и опрему, заштитну маску, да зна да се маскира, да зна мине, да се креће на бојишту, да зна да указује прву помоћ. То је оно опште, ми то зовемо пјешадијска обука“, каже бивши начелник пјешадије генерал Милорад Ступар.

На шта ће то све да личи, питање је које, за сада, остаје без одговора.

"Млади из седамдесетих година прошлог вијека па и осамдесетих нису исти. Је ли очекујете да ће неки подофицир или официр да се бије са младима по касарни зато што неко неће да послуша?“, упитао је војни аналитичар Владе Радуловић.

Јавност је доста подијељена а прави рат води се у коментарима. У једном пише: "Нико у Србији није ишао у војску да би ратовао и нападао било кога, у војску се иде да би се оспособио да одбраниш своју отаџбину, породицу и свој живот. Осим професионалне војске, мало је лицемјерно да се сакријеш и очекујеш да комшија иде да те брани.“

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.