Од њемачке окупације

Осам деценија од ослобођења Београда у Другом свјетском рату

  • Извор: РТС
  • 20.10.2024. 10:04

Београд је у Другом свјетском рату ослобођен прије 80 година, послије три године и седам мјесеци њемачке окупације.

Вучић положио вијенац на Споменик Незнаном јунаку: Вечно хвала српским јунацима и херојима Црвене армије

Поводом 80 година од ослобођења Београда, предсједник Републике Србије Александар Вучић положио је вијенац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

"Осамдесет година је прошло од херојског ослобођења Београда у Другом свјетском рату. Вијековима уназад, непоколебљива љубав према слободи давала је снагу нашем народу за побједе у ратовима", навео је предсједник у објави на Инстаграму.

"Никада нећемо заборавити храброст наших предака у борби за правду против многоструко јачих непријатеља. Нека је вјечна слава и захвалност свим храбрим женама и мушкарцима који су положили животе за слободу нашег народа", додао је Вучић.

Вучић је у књигу утисака код Споменика Незнаном јунаку написао: "Вјечно хвала српским јунацима и херојима Црвене армије за слободу коју су нам даривали. Србија памти!.“

Одавањем поште погинулим ослободиоцима Београда и низом манифестација обиљежава се 80. годишњица ослобођења Београда од фашизма.

Предсједник Србије Александар Вучић положио је венац на споменик Незнаном јунаку, након чега ће присуствовати отварању изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи" у 12 часова, у згради Генералног секретаријата предсједника Републике.

Обиљежавање Дана ослобођења почело је у девет часова на Авали, гдје ће бити одржана државна церемонија полагања вијенаца код Споменика совјетским ратним ветеранима, а присутнима ће се обратити први потпредсједник Комитета Државне думе Руске Федерације за Заједницу независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Константин Затулин.

Предсједник Додик на самиту БРИКС-а: Имам договорен састанак са Путином

Предсједник Додик на самиту БРИКС-а: Имам договорен састанак са Путином

Затим ће у 11 часова бити одржана државна церемонија полагања вијенаца и одавања највиших државних и војних почасти код споменика совјетским ратним ветеранима на Гробљу ослободилаца Београда уз учешће руске званичне делегације и министра одбране Србије Братислава Гашића, министра без портфеља у Влади Србије Ненада Поповића и представника града Београда.

По завршетку церемоније, они ће од 12 часова, уз друге грађане Београда, учествовати у маршу "Бесмртног пука" од Споменика ослободилаца Београда до Трга републике.

Земље БРИКС-а посједују више од 20 одсто свјетских резерви злата

Земље БРИКС-а посједују више од 20 одсто свјетских резерви злата

У Народном позоришту у 14 часова почеће свечана академија поводом обиљежавања Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату, на којој ће се присутнима обратити предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић, као изасланик предсједника Србије.

Од 15.30 до 19.30 часова предвиђен је концертни програм на Тргу републике уз учешће умјетника из Србије и гостију из Русије - фолклорне групе "Пелагеја" и Државног ансамбла руских козака "Козачка кућа" из Волгограда.

Завршни догађај обиљежавања 80. годишњице ослобођења Београда је свечани ватромет изнад пријестонице у 20.30.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 15:45 Највеће битке Другог Свјетског рата (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:05 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:15 Наша Српска (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 17:25 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)