Његова светост

Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2024. 09:10

Његова светост патријарх српски Порфирије дао је налог Вјерском добротворном старатељству у Београду да посредством Епархије захумско-херцеговачке буде упућена једнократна помоћ од 100.000 евра најугроженијим породицама погођеним катастрофалним поплавама у Херцеговини.

Помоћ ће бити подијељена без обзира на то које су вјере и ком народу припадају угрожене породице, објављено је данас на сајту Српске православне цркве .

- Духовни поглавар православних Срба моли се Спаситељу Христу за све пострадале, да Господ пружи утјеху њиховим породицама и да заустави поводањ како би страдање и уништавање имовине коју су стицала поколења престало - наводи се у саопштењу.

Патријарх Порфирије, који се налази у канонској посјети православном свештенству и вјерницима у Канади, апелује да сви народи Балкана, а посебно у Републици Српској и БиХ, у овим тешким данима покажу међусобну солидарност, јер су, како је нагласио, сви потребни једни другима.

Обилне падавине изазвале су поплаве и одроне у дијеловима Федерације БиХ. Најтежа ситуација је у Јабланици која је потпуно одсјечена, а поплаве су погодиле и Коњиц, Кисељак, Крешево, Бусовачу и Фојницу.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић рекао је синоћ да је, према информацијама којима располаже, у Јабланици и Бутуровића Пољу код Коњица смртно страдало укупно 17 људи, док се 16 води као нестало.

Према незваничним информацијама са терена, 40 људи се води као нестало.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уплатио је јуче финансијску помоћ од по 50.000 КМ локалним заједницама у ФБиХ погођеним поплавама, те упутио најдубље саучешће породицама страдалих.

Предсједник Српске уплатио по 50.000 КМ општинама у ФБиХ које су погођене поплавама

Предсједник Српске уплатио по 50.000 КМ општинама у ФБиХ које су погођене поплавама

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија спремна да упути сваку врсту помоћи БиХ и становништву угроженом у поплавама које су захватиле дио Федерације БиХ.

Помоћ су понудили и предсједници Црне Горе Јаков Милатовић, Скупштине Андрија Мандић и премијер Милојко Спајић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.