Предсједник Центра за обнову међународног права

Петронијевић: Запад узнемирен због БРИКС-а, на удару Србија и Српска

  • Извор: СРНА
  • 18.10.2024. 19:05

Предсједник Центра за обнову међународног права Горан Петронијевић истиче да је Запад узнемирен због Самита БРИКС-а у Казању и да појачава притиске на Србију и Републику Српску, те њеног предсједника Милорада Додика, који не крије да би желио да БиХ и Српска постану дио БРИКС-а.

Петронијевић указује да Запад не прихвата чињеницу да је БРИКС, прије свега, економска организација самосталних и суверених држава, а не војна како је посматрају.

- Управо због чињенице да су државе чланице суверене и самосталне и да нико на њих не врши притисак, БРИКС је зато и примамљив многим државама и биће још више - рекао је Петронијевић.

Предсједник Додик: Никада нећу жртвовати Српску, нема централизације БиХ

Предсједник Додик: Никада нећу жртвовати Српску, нема централизације БиХ

Када је ријеч о притисцима страних агената, Петронијевић је подсјетио да је и предсједник Србије рекао да он никад није био јачи у Србији, те да је слична ситуација и у Републици Српској.

- То је посљедица умно поремећеног неолибералног глобалистичког запада оличеног првенствено у Америци, Великој Британији и присилно у ЕУ - рекао је Петронијевић за "Спутњик".

Он је оцијенио да је Србија данас Казабланка када је ријеч о дјеловању страних служби безбједности нелибералног глобалистичког дијела Запада.

- Србија је простор на коме се све обавјештајне и безбједносне службе сучељавају, али ниједна служба не прави нама и нашем руководству такве проблеме као што то чине службе безбједности запада. Они врше притисак на све оне елементе у нашој држави како би Србију приморали да нема никакву другу опцију сем Запада - каже Петронијевић.

Он је навео да је оно што Запад ради "једна врста међународног политичког силовања".

- Они живе и раде по принципу ко није са нама, он је против нас и елиминишу сваку могућност да неко буде на супротној страни и елиминишу свакога ко није на њиховом идеолошком фону. Они чак елиминишу и могућност да неко буде неопредјељен као што је Србија и много других држава у смислу сопствене, самосталне и суверене политике - рекао је Петронијевић.

Он је указао да је то диктат Америке и њено неразумијевање да више није једина сила и хегемон, већ једна од сила.

- Тај њихов став је јако ригидан и направиће велике проблеме у многим земљама у свијету. Под великим притиском се налази и ЕУ и могу слободно да кажем под окупацијом англосаксонског фактора - оцијенио је Петронијевић.

Каран: Нема озбиљнијег терористичког акта да није повезан са БиХ

Каран: Нема озбиљнијег терористичког акта да није повезан са БиХ

Он је истакао да је то дио међународне заједнице који је отуђен и који има веома озбиљно поремећен начин размишљања по питању међународних односа.

- Они су згазили међународно право, увели сопствена правила која траже да их остатак свијета поштује и да то претворе у право, а свако ко покуша да се позове на било какву правну норму важећу у међународном праву, истог тренутка бива санкционисан са њихове стране - навео је Петронијевић.

Другим ријечима, каже он, изазивају ратове, јер неолиберални глобализам расте у сукобима, а пада у миру.

- Њима мир не одговара, јер у немирним временима они покушавају да очувају своју хегемонију. У конкретном случају Србија која се налази на размеђи али која покушава да води своју политику и да не буде ни на истоку ни на западу, управо спада у онај контингент земаља које по западном схватању, немају право да самостално одлучују ни да буду неутралне већ морају бити искључиво прозападне - објашњава Петронијевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '' Емисија: Прича се

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)