Подигнута оптужница

Помоћник јавног извршитеља умјесто на рачун повјерилаца, скоро 7 милиона пребацио на свој

  • Извор: Телеграф
  • 22.10.2024. 16:10

Посебно одјељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду подигло је оптужницу против Александра Ц. (34) због сумње да је радећи као помоћник у канцеларији једног јавног извршитеља у Београду проневјерио новац у износу од преко 6.8 милиона динара, а да је новац трошио на личне потребе.

Оптужницом, која је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању, окривљеном се на терет ставља продужено кривично дјело проневјера за које је запријећена казна од двије до 12 година затвора.

Постоји оправдана сумња да је Александар Ц. (34) радећи као помоћник у канцеларији једног јавног извршитеља у Београду, у периоду од 17. јуна 2020. године до 16. јуна 2021. године у намјери да себи прибави противправну имовинску корист у износу од укупно 6.899.620,64 динара, присвајао новац који му је био повјерен на раду.

Он је, поред осталог, био задужен за евиденцију и раскњижавање уплата, те унос података у електронски програм вођења предмета, па је најприје улазио у програм и пратио уплате које су се евидентирале на рачуну јавног извршитеља остварене у поступку принудне наплате са рачуна извршних дужника.

Затим је, умјесто да наведена средства даље трансферише на рачуне извршних повјерилаца, означена средства пребацивао на свој лични рачун.

Приликом креирања електронских налога за пренос новца у програму, Александар Ц. је умјесто бројева рачуна извршних повјерилаца уносио број свог личног текућег рачуна, а у тим приликама је уносио називе извршних повјерилаца и на тај начин прикривао да средства уплаћује на свој текући рачун.

Новац је подизао са свог рачуна и трошио га на личне потребе.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: