Хаг

Притвор Тачију и Весељију продужен за још два мјесеца

  • Извор: Агенције
  • 15.10.2024. 14:18

Специјализована вијећа Косова у Хагу продужила су притвор за још два мјесеца бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, којима се заједно са бившим вођама тзв. ОВК Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем суди због ратних злочина и злочина против човјечности.

Одвојене одлуке о продужењу притвора Тачију и Весељију суд је донио 14. октобра, преноси Репортери.

У одлукама је наведено да нема довољно информација које би показале да би оптужени, ако буду пуштени из притвора, могли да избјегну правосудне органе, али да постоји ризик да ће ометати спровођење правде и чинити кривична дјела над онима који се доживљавају као противници тзв. ОВК, као и над свједоцима који су свједочили или би могли да свједоче у овом поступку.

Суђење бившим вођама тзв. ОВК почело је 3. априла 2023. године, а оптужница Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија терети за ратне злочине и злочине против човјечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на КиМ и у Албанији.

Они су оптужени да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали.

У поступку је до сада изјаве дало 95 свједока, а суђење ће бити настављено у понедјељак, 21. октобра.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.