Да ли је могуће да је торнадо

''Пустињски ђаво'' у Новом Саду: Вртлог усред града уплашио грађане

  • Извор: Мондо.рс
  • 01.07.2024. 09:21

У Новом Саду пре два дана снимљен је необичан призор који подсјећа на торнадо! Вртлог прашине уздизао се насред кружног тока, а сви су се питали само једно - да ли је могуће да је торнадо у Новом Саду?

Ово није први пут да је слична појава виђена у Србији, а стручњаци наводе да није у питању торнадо већ "пустињски ђаво", који се јавља по ведром, сунчаном дану. Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ) објаснио је прошле године за "Блиц" како настаје ова појава.

"Пустињски ђаво увијек се јавља у ведром, сунчаном дану када је најтоплије и он је обично мањих размјера. Типичан пример смо имали пре неколико година у Чачку", појаснио је Совиљ.

Поред "пустињског ђавола" често смо имали прилику да видимо и густандо, а Совиљ је појаснио како он настаје и које су кључне разлике.

Човјеку смрскао лобању након свађе око дима од цигарете

Човјеку смрскао лобању након свађе око дима од цигарете

"Предуслов да се развије густнадо је да имамо грмљавински облак из кога имамо интензивну силазну струју или интензивне падавине. Када хладан ваздух из олујног облака дође до земљине површине он почне великом брзином да се разлива у свим правцима. Уколико на одређеном локалитету постоји довољно нестабилности у том плитком земљином слоју и уколико постоји одговарајући профил, односно смицање вјетра, може да се јавља вртложност, односно, ротација и добијамо практично нешто што наличи на торнадо", каже метеоролог Слободан Совиљ за “Блиц”.

Ужас у Њемачкој: Ушао у кафић и залио људе киселином

Ужас у Њемачкој: Ушао у кафић и залио људе киселином

За густнадо је јако важно рећи, истиче Совиљ, да ни на који начин није повезан са облаком, са базом облака и то је основна разлика по коме се он разликује од правог торнада.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: