РХМЗ

Раст Дунава у Апатину и Бездану, очекује се да премаши ниво редовне одбране од поплава

  • Извор: Танјуг
  • 19.09.2024. 12:18

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће ниво Дунава данас и сутра код Апатина и Бездана превазићи границу редовне одбране од поплаве, али грађани Апатина нису забринути, јер, како кажу памте гора времена - поплаве 2013 и оне из 1965. године.

Штаб за ванредне ситуације Општине Апатин навео је у саопштењу за Тањуг да прати ситуацију и за сада се припрема за предузимање мјера редовне одбране од поплава у смислу попуне материјалних средстава, џакова са пијеском, људства и потребне механизације.

У случају даљег пораста и проглашења ванредног стања активираће се посебне мјере утврђене планом заштите и спашавања.

По посљедњим доступним подацима РХМЗ-а, од јутрос, водостај Дунава у Апатину је 515 центиметара, са тенденцијом даљег пораста док је граница редовне одбране у овој општини на 600 центиметара, а ванредне на 750.

Стање у Бездану је нешто другачије, гдје Дунав данас износи 480 центиметара.

Надлежни су најавили превазилажење граница редовне одбране од поплаве код Бездана сутра, а код Богојева, Бачке Паланке и Новог Сада 21. и 22. септембра са тенденцијом даљег пораста.

- Био сам свједок 1965. када је поплавило све, вода је била око осам метара, а никада послије тога није било тако. Тада су насипи били слаби, а сада је то другачије - каже за Тањуг један Апатинац.

- Доста су нам дигли бент, тако да мислим да не би требало да буде никаквих проблема. Мислим да ће други талас, за пар дана, бити критичан. Срећа па је била суша, па ће вода отићи у канале, у подводне воде и на ово наше подручје - предвиђа локални становник.

У Апатину је данас одржана и једнодневна вјежба спасавања и рад на води у организацији Друштва подводних активности Апатин, који дјелује као дио специјализоване јединице цивилне заштите МУП-а Србије и Сектора за ванредне ситуације из Сомбора.

На апатинској марини, учесници вјежбе изводили су провјеру опреме на обали и из чамца, спасавање утопљеника и лица угрожених у ванредним ситуацијама, као и њихову евакуацију и превоз чамцима.

Чланови ове јединице и друштва наредних дана ће наставити са обиласком насипа код Апатина, ради идентификовања потенцијалних слабих тачака и спречавања евентуалних опасности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)