КиМ

Срби у Зубином Потоку протестовали због скрнављења светиња

  • Извор: Агенције
  • 27.09.2024. 13:13

Срби из општине Зубин Поток одржали су данас протест због вандалског понашања полиције самопроглашеног Косова, која је недавно оскрнавила црквиште у селу Чешановиће, али и због покушаја узурпације Цркве Свете Ане у Перковцу и храма у селу Винарце код Косовске Митровице.

Огорчени Срби окупили су се испред полицијске станице у Зубином Потоку, а потом одржали протестни марш на магистралном путу, јавља РТС.

Окупљени су на челу колоне истакли крст и заставу Српске православне цркве. 

Након што су окупљени мјештани упалили свијеће и помолили се испред икона, неколико њих је за Косово онлајн казало разлог данашњег окупљања.

"Прије свега смо хришћани и држимо до себе. Не дамо на светиње и на нас саме, јер смо вјерски народ и уз Божју помоћ, доћи ћемо до циља, а то је мир", каже Александар Перовић.

Додаје да није први пут да долази до скрнављења цркава, али да нема повјерења у полицију, па су незадовољство исказали испред станице.

"Да напокон узму учешћа у чувању светиња, а не пумпи и небитних локација" поручује Перовић.

Јелена Радић такође каже да је ово прилика да се изрази несагласност и протест због посљедњих догађа.

"Држим икону Богородице Љевишке. Знате шта се 2004. догодило са нашом Богородицом Љевишком, она је спаљена. Како не би дозволили да се то деси поново, зато смо овде. Молимо власт да имају у виду да светиње нећемо да дамо ни по цијену живота. КиМ је наша земља и тако ће да остане заувијек", наглашава Радић.


(Фото: Косово онлајн)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: