Дарко Нојић

Српски инфектолог: Опасни вирус се шири Европом, смртност од 20 до 90 одсто

  • Извор: Танјуг
  • 07.10.2024. 14:14

Инфектолог Дарко Нојић изјавио је данас да је Марбург вирус, који се поново појавио и шири се у Европи веома опасан и да је смртност од њега од 20 до 90 одсто, у зависности од нивоа пружене медицинске помоћи.

Он је за К1 телевизију рекао да изолација заражених траје три недјеље, а да је кључно питање где је извор епидемије и како се зараза преноси.

"Руанда је сада у епицентру. Постоји протокол који мора да се поштује када неко дође из Руанде са температуром. Такве особе морају да буду подвргнуте тромјесечној изолацији. Обољели се лече, док се они који су били у контакту са зараженима или се сумња да ће оболети стављају у карантин. Најдужи период инкубације је три недјеље, што значи да су људи који су били у контакту са зараженима под ризиком”, рекао је Нојић.

Нојић појашњава да Марбург вирус није капљичан и да се не преноси као корона.

 "Није то корона. Најопаснији су вируси попут вариола вере, али су и они капљични. У случају Марбурга, потребан је директан контакт, посебно међу радницима који брину о оболелима. Могућ је и индиректни пренос, јер вирус може преживјети на површинама. Ако неко крене да кашље или мало прокрвари, вирус може да остане активан до пет дана. Ако се неко наслони и протрља очи, може се индиректно заразити. Ипак, овај начин преноса није интензиван као код респираторних вирусних инфекција, што је срећна околност. Најбрже се шире типови грипа и корона вируси, док овдје ипак захтева близак контакт", рекао је Нојић.

 Према његовим речима ова болест је слична мишјој грозници и спада у групу хеморагијских болести.

 "Лијечио сам око 20 пацијената са овим стањем. Током лијечења, јављају се масовна крварења, подливи, а крварења се могу дешавати у бубрезима, јетри и цревима, што доводи до крвавих столица. Иако је мишја грозница ријетка, она постоји”, рекао је он.

Истиче да је потребно понашати се у складу са епидемиолошком ситуацијом у зависности гдје се човјек налази. 

“Треба се штитити од комараца, носити маску ако је респираторна епидемија. Не ступати у ризичне контакте са локалним становништвом, ако постоји индиција о епидемији”, рекао је Нојић и додао да је пут ка вакцини извјестан што се тиче Марбург вируса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.