Дивна прича

''Све док је нисам добио, био сам потпуно беспомоћан'' - Пас Наташа је свом власнику замијенила очи

  • Извор: Курир
  • 14.10.2024. 20:59

У Србији живи више од 12.000 слијепих и слабовидих особа, њихова свакодневица често зависи од других људи у много чему, али су исто тако ограничени на могућност њиховог присуства, односно на свега неколико сати дневно.

Утоме би им помогао сертификовани пас водич за слијепе особе, међутим таквих паса нема много. Заправо, постоји само један, а то је Наташа.

За само двадесетак дана, услијед напорног рада, Ференц Апци је у потпуности остао без вида. Наташа је пас који данас представља његове очи, најбољег пријатеља и нераздвојног сапутника. Ференц је како сазнаје Курир телевизија, Наташу набавио у Мађарској када је имала само годину дана.

Она је у стању да испуни чак 170 команди и довољно јој је да само два пута пређе исту руту како би је у потпуности запамтила. Дневно води свог власника и до 5 сати, а захваљујући сертификату Наташа није обичан љубимац.

– У једном дану сам добио највећи животни шамар. Све док нисам добио Наташу, био сам потпуно беспомоћан. Њено присуство у потпуности је промијенило моје стање. Са њом сам пропутовао многе дестинације, летјели смо, користили воз и аутобусе – рекао је.

Ференц је основао удружење “Наташа” у намјери да у будућности у Србији буде доступна дресура паса за особе са оштећеним видом или без вида. Тражи помоћ државе, будући да ова мисија није нимало једноставна. Како је навео, обука једног пса кошта више од 10.000 евра.

– Нас двоје смо заједно већ осам година, Наташа је поред мене у сваком моменту. Када год осјети неку опасност, увијек је ту да провјери да ли је све у реду – додаје он.

Док је на задатку Наташа је искључиво водич, а само пас постаје онда када за то добије команду од свог власника. Ференц је често назива својим анђелом чуваром, а захваљујући њој не осјећа недостатак вида ни приближно онолико колико би то било изражено без њеног присуства, преноси Курир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм