Проговорио познаник ухапшеног вехабије Деспотовића, открио детаље о њему!

Вјероучитељ рекао да прелази у ислам због дјевојке

  • Извор: Курир
  • 05.07.2024. 07:44

Игор Деспотовић (25) ухапшен је у суботу у Београду због сумње на терористичко удруживање, након крвавог напада испред израелске амбасаде који је извео Милош Жујовић (25), који је узео вјерско име Салахудин и који је послије напада убијен.

Добар познаник ухапшеног Деспотовића каже да је Деспотовић у средњој школи био малтретиран од стране других ученика, али кад се то ријешило он је остао повучен и увијек је био сам.

- Игор је био један од ретких добрих момака у тој средњој школи. Миран, пристојан, скромног држања, али и некако превише повучен. Он се ни са ким није дружио и на одморима је стајао сам - каже познаник за Курир и објашњава:

- Он је професору вјеронауке, једанпут баш на часу открио како намерава да пређе у ислам. Сви смо били онако збуњени, јесте он био онако повучен, али смо се питали откуд му та идеја.

Према његовим ријечима, вјероучитељ је покушао да га одговори од те идеје, али није успио јер је Деспотовић већ био врбован.

- Он је након тога остао са њим у дугим разговорима, покушавајући да га од тога одврати, али у томе није успио, а пошто му је Игор као разлог своје одлуке да промијени веру навео дјевојку муслиманку с којом је почео да се виђа, професор је помислио да се ради о пуком младалачком хиру усљед прве ватре љубави, који ће га проћи кад се мало стиша и сама ватра. Није могао слутити да је Игор већ тада ступио у контакт са вехабијама из Новог Пазара и да су га они још тада узели под своје - прича саговорник.

Како каже, то је очигледно учинио из дубинског револта због свега што је трпио од вршњака.

- Исте године пошто је завршио школу, ухапшен је због детаљног планирања да "отме камион и улети у Кнез Михаилову". Ето га ухапшеног и ових дана као сарадника Милоша Жујовића из Младеновца, убијеног током напада на припадника Жандармерије, који је пришао исламистима вјероватно из неке сличне психолошке драме - каже познаник Игора Деспотовића и додаје:

- Баш српски момци, један из Београда, други из срца Шумадије...

Деспотовић је, да подсјетимо, ове године у априлу осуђен на казну затвора од три године због подстицања на извршење кривичних дјела.

- Окривљени Деспотовић Игор осуђен је на казну затвора у трајању од три године, у коју му је урачунато вријеме проведено у притвору, као и вријеме проведено на мјери забране напуштања стана уз примјену електронског надзора - образложено је раније ове године.

Деспотовић је, што се наводи и у оптужници која је подигнута против њега, у стању урачунљивости континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма.

- Сумња се да је од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа администрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у дијелу налога који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ садржаја текстова снимака и фотографија који велича организацију Исламска држава - наводи се у оптужници.

Деспотовић је хапшен и у акцији БИА 2017. године када је спремао терористички напад и објављивао поруке подршке Исламској држави, али и писао упутства за тровање немуслиманског становништва гасом "Сарин"!

Деспотовић је већ осуђиван због сличног дјела и то 2018. године због сумње да је планирао напад камионом у центру Београда.

(Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм