Сјеверни ток Дунава

Војводина уводи редовну и ванредну одбрану од поплава

  • Извор: Телеграф
  • 19.09.2024. 10:09

Редовна одбрана од поплава биће проглашена данас, 19. септембра на сјеверном току Дунава код Бездана и Апатина, а у петак на сливу те ријеке до Сланкамена, саопштила је Покрајинска влада.

То је речено на састанку покрајинског секретара за водопривреду Владимира Галића и директора Воде Војводине Срђана Кружевића са представницима општина које се наслањају на Дунав, а о актуелној ситуацији и порасту водостаја Дунава, "имајући у виду поплаве у земљама Европе".

"Вјерујемо да ће (Дунав) ићи до линије ванредне одбране од поплаве, али на нама је да будемо спремни", рекао је Галић.

На састанку је речено да је Дунав порастао у Бездану и Апатину за метар у односу на уторак, а у Новом Саду 70 центиметара, те да се очекује раст за још два и по до три метра, "чиме ће доћи до линије ванредне одбране".

Кружевић је казао да постоји низ мјеста која ће бити угрожена и на нивоу редовне одбране од поплава због насеља која су грађена са друге стране насипа, у небрањеним дијеловима и на водном земљишту.

Указао је и на и обавезу надлежних да им помогну.

Додао је да се врхунац водостаја очекује између 24. и 26. септембра, али да ће бити нижи за пола метра у односу на 2013. годину.

Рекао је да не постоји опасност по Србију попут држава Европе које се суочавају са поплавама, те упозорио да ће бити разлога за забринутост уколико дође до топљења снијега у Аустрији, и ако се тај талас преклопи са актуелним.

Надлежни су на састанку упутили представнике локалних самоуправа како да поступају у случају плављења подручја на територији њихових општина, те је договорено да ће бити у свакодневном контакту и комуникацији како би се пратило стање.

Састанку су присуствовали представници Новог Сада, Сомбора, Апатина, Оџака, Бача, Бачке Паланке, Бачког Петровца, Беочина, Сремских Карловаца, Титела, Инђије, Зрењанина, Старе Пазове, Панчева и Ковина.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)