Предсједник Србије

Вучић избацио тачку о санкцијама Русији из документа Самита у Дубровнику

  • Извор: Спутник Србија
  • 09.10.2024. 11:16

Дипломатским активностима предсједника Србије Александра Вучића из заједничког текста који би учесници Самита Украјина-Југоисточна Европа требало да потпишу данас у Дубровнику, избачена је тачка о обавезном увођењу санкција Русији, ексклузивно сазнаје Спутњик.

Према Спутњиковим информацијама у дипломатским изворима блиским Самиту у Дубровнику, из документа је на инсистирање предсједника Србије избачен и термин "окупација Крима".

Такође, из предложеног текста је, дипломатском борбом Србије, избачена и реченица о "обавезној војној подршци Украјини".

Наши извори наводе и да је Вучић издејствовао да у тексту Самита не пише да је "мировни план Зеленског једини за рјешавање украјинске кризе", већ само "један од предложених планова".

Спутњик пише да Србија свакако неће ставити потпис на овај документ у Дубровнику уколико се испод њега потпише и Вјоса Османи, такозвана предсједница лажне државе Косово.

Подсјећају, Вучић је раније објелоданио да у тексту предложеног документа стоји обавеза увођења санкција Русији што је за Србију неприхватљиво.

Он је чак навео да организаторима није било довољно што су неке ријечи једном поменули већ су их поновили пет пута у папиру:

"Навели су да је тако грозна, ужасна, језива и не знам каква још агресија Руса. Па онда зликовци, злочинци, криминалци, убице, овакви, онакви и тако даље, а онда дођу до санкција, па онда није довољно, подржавамо све оне који су увели санкције, него захтјевамо да сви морају да уведу санкције и тако даље. Ово што ви описујете, то нас је баш брига, описујте шта хоћете. Али гдје ви нама заповедате шта ћемо ми да радимо, е то не можемо. Тако да, то ћемо да видимо - рекао је Вучић.

На Самиту у Дубровнику, поред званичника из региона присуствује и Володимир Зеленски, коме је истекао мандат предсједника Украјине.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.