Предсједник Србије

Вучић: Министар из ФБиХ се слика са заставом самопроглашеног Косова, а Српску криве за сецесију

  • Извор: СРНА
  • 25.09.2024. 17:41

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да му је најчудније и најсмјешније када види да се министар из Федерације БиХ фотографише са заставом БиХ и такозваног Косова, а Републику Српску окривљују за сецесионистичке захтјеве.

Вучић је новинарима у Њујорку рекао да се то стално дешава, зато што сви они имају заштиту великих западних земаља и мисле да могу да чине шта им је воља.

За свој јучерашњи говор пред Генералном скупштином УН је рекао да нико није могао да му каже да је рекао нешто неистинито, те да је најсрећнији што је говорио истину о кршењу међународног права и Повеље УН на случају Србије.

Сумирајући састанке које је имао у Њујорку, Вучић је издвојио састанак са Илоном Маском, власником компанија "Спејс Икс", "Тесла" и друштвене мреже "Икс" и са директором "Амазона" који ће да прошире акције у Србији.

Украјинци све чешће дају дјеци имена по оружју

Украјинци све чешће дају дјеци имена по оружју

За Маска је рекао да је знао све о Србији, па и више него што је очекивао.

Вучић је рекао да је разговарао и са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком о дијалогу и да му је рекао колико је Србија озлојеђена и фрустрирана због свега што се дешава на Косову и Метохији и рушења свега што је потписано, али је нагласио да Србија никада неће бјежати од дијалога.

Он је додао да Срба на Косову и Метохији сада има осам одсто, а да Албанаца има мање него што Приштина саопштава.

"Наша служба је урадила озбиљан посао и знамо тачно колико становника има на Косову. Ако нису у стању да преброје, можемо им пружити помоћ", додао је Вучић.

Вучић је нагласио и да се неће десити да српска дјеца на Косову и Метохији уче по приштинским уџбеницима, чак и да полиција затвори школе и вртиће на сјеверу.

"Ми ћемо и даље да исплаћујемо плате наставницима и радићемо са дјецом. Ми ћемо увијек проналазити рјешење. У Приштини је хистерија, ни о чему не могу да причају осим о Србији и Београду", рекао је Вучић.

Нови потрес у АБА: Српски клуб напустио лигу

Нови потрес у АБА: Српски клуб напустио лигу

Вучић је додао да је разговарао и са министром спољних послова Кине и да је захвалан на челичном пријатељству, као и да је кинески шеф дипломатије Ванг Ји је био јасан о питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, а сада је то још јасније.

"Разговарао сам са предсједником Ирана Масудом Пезешкијаном, хвала им на подршци територијалном интегритету", додао је он.

Он је рекао да је имао много важних састанака са више афричких предсједника, те да у фебруару очекује у Србији предсједника Анголе Жоао Лоренса.

"Разговарао сам са предсједником Сијера Леонеа Јулијус Мада Биом, Конга Феликсом Чисекедијем Чиломбом. Полако правимо своју, не малу мрежу пријатеља, посебно на афричком континенту, Карибима, Океанији. Наставићу са додјелом одликовања тим земљама данас и сутра", рекао је он.

Вучић се јуче обратио у Генералној скупштини УН на отварању "Самита о будућности" у Њујорку.

Пратите нас и путем Вибера