Исланд

500 потреса од поноћи, пукотина расцијепила град на пола - сви страхују од вулкана!

  • Извор: Радио Сарајево
  • 13.11.2023. 21:12

Више од 500 потреса погодило је полуострво Рејкјавик од поноћи. Иако су били слабији него земљотреси у посљедња два дана, стручњаци наглашавају да је 15 километара дуга "ријека магме" која тече испод полуострва још увијек активна и пријети сада потпуно евакуисаном граду Гриндавик.

Већина потреса догодила се испод њега и стотине људи је побјегло.

Пукотине су се појавиле на градским цестама јер су мали потреси узроковали помицање и слијегање крајолика.

Званичници су у понед‌јељак послијеподне рекли да ће Гриндавик остати евакуисан током ноћи, будући да се ситуација наставља пратити из минуте у минуту.

Вулканолози кажу да најновија ажурирања могу указивати ​​на мању надолазећу ерупцију него што се прије мислило. Међутим, још увијек може довести Гриндавик у стварну опасност, због могућности излијевања лаве.

Власти наглашавају да је ситуација врло неизвјесна. Гриндавик је само 15 километара јужно од међународне авио луке Кефлавик, али летови и даље пристижу и одлазе као и обично.

Путници се боје могућег понављања поремећаја изазваног у априлу 2010, када је еруптирао исландски вулкан Ејафјадлајекидл. Настали облак пепела донио је хаос у европску ваздушну индустрију на седам дана, с више од 50.000 отказаних летова. До сада, међутим, није било сличног онечишћења ваздуха.

Око оближњег вулкана Фаградалсфјал посљедњих је седмица забиљежено на хиљаде потреса. Концентрисани су на полуострву Рејкјавик, који је био успаван због вулканске активности 800 година прије ерупције 2021.

Исланд је прогласио ванредно стање, док је исландска метеоролошка канцеларија саопштила да постоји знатан ризик од ерупције. Тор Тордасон, професор вулканологије на Универзитету Исланд, рекао је за Би-би-си да је магма сада испод 800 метара испод површине и да се чини да је ерупција неизбјежна.

"Нажалост, чини се да је највјеројатнија страна ерупције унутар граница града Гриндавика", додао је.

(Радио Сарајево)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: