Повезује Енкориџ, Џуноу на југу и Уткијагвику

Аљаски троугао прогутао више од 20.000 људи

  • Извор: РТС
  • 21.09.2024. 06:09

Сви знамо за Бермудски троугао, а мало ко за Аљаски, који се зове још и Аљаски Бермудски троугао, дивље подручје које повезује Енкориџ, Џуноу на југу и Уткијагвику.

Тамо је више неријешених случајева несталих особа него било гдје у свијету, годишње између 500 и 2.250 људи.

У ствари, од раних седамдесетих, више од 20.000 људи је нестало унутар огромног троугла, и то на подручју које није богзна како насељено.

Статистика каже да на Аљасци сваке године нестане око 2.250 људи.

Троугао у свјетлости теорија завјере

Међу познатима који су нестали у троуглу су и два политичара, лидер већине Представничког дома Конгреса САД Томас Хејли Богс старији и конгресмен Аљаске Ник Бегич.

Летјели су 16. октобра 1972. заједно са Бегичевим помоћником Раселом Брауном и пилотом Доном Џонзом у авиону од Енкориџа до Џуноа, када су нестали.

Упркос великој потрази, ни тијела ни авион никада нису пронађени.

Услиједиле су теорије завјере пошто је Богс био члан Воренове комисије, званичног тијела створеног ради истраге убиства Џона Ф. Кенедија, па многи нису вјеровали да су налази о нестанку тачни.

Није троугао него медвјед

Међутим, шта се дешава са онима који нестану у троуглу Аљаске не остаје увијек мистерија.

Двадесетпетогодишњи Гери Френк Сотерден из Њујорка није виђен након што је отпутовао у удаљену област у лов 1970-их. Ипак, двије деценије касније, 1997, људска лобања је нађена на обали ријеке Поркјупајн на сјевероистоку Аљаске, а ДНК је касније откривен.

Вјерује се да је Сотерден страдао пошто је наишао на медвједа.

Зашто нестају људи у тој области

Многи ће прво помислити на теорију завјере, али не треба заборавити на неприступачни терен Аљаске.

Аљаска је највећа држава САД, али само једна двадесетина територије је насељена, око 730.000 људи живи на подручју које се простире на 1067,478 квадратних километара.

Електронска очитавања на Аљасци су открила значајне концентрације магнетних аномалија, од којих су неке пореметиле компас до те мјере да су скалу помјериле за 30 степени. Поред тога, појединим члановима спасилачких мисија су се јављале звучне халуцинације, дезорјентисаност и вртоглавица.

Није сигурно да ли ови магнетни вртлози постоје, у сваком случају, упркос упозорењима власти у вези са временским приликама, дивљим животињама и суровим предјелима, стотине туриста посјећују Аљаску у жељи да доживе ову нетакнуту природу, од којих су многи потпуно неспремни за овакве предјеле и временске прилике.

Многи од ових људи су се вјероватно изгубили усред ове недођије, због чега се сваке године покрећу бројне акције потраге и спасавања.

То, међутим, не даје довољно доказа зашто у овом троуглу има више нестанака него другдје у држави. Без обзира да ли су мистериозни нестанци у Аљаском троуглу производ сурове природе, чудних енергетских вртлога или древних злих духова, они су несумњиво алармантни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.