Вашингтон

Америка се тресе: Бајден наводно одобрио смртоносну силу против Трампа?

  • Извор: Б92
  • 22.05.2024. 17:39

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена наводно је одобрила употребу смртоносне силе током рације ФБИ на имању бившег предсједника Доналда Трампа Мар-а-Лаго на Флориди, у августу 2022.

То имање је претресено у оквиру истраге о повјерљивим документима.

"Вау! Управо сам изашао са суђења Бајденовог лова на вјештице на Менхетну. Приказани су ми извјештаји да је покварено Министарство правосуђа Џоа Бајдена, у свом нелегалном и неуставном нападу на Мар-а-Лаго, овластио ФБИ да користи смртоносну силу", објавио је Трамп на друштвеним мрежама.

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

Он је нагласио да се сада сигурно зна да је Бајден озбиљна пријетња демократији.

"Он је ментално неспособан да буде на функцији", додао је Трамп и подвукао да је вријеме за активирање 25. амандмана (који прописује да потпредсједник земље преузме предсједничку функцију мјесто у случају да је шеф државе у немогућности да обавља своје дужности).

ФБИ је за "Фокс њуз" на ове оптужбе одговорио да су само слиједили "стандардни протокол".

"У овом налогу за претрес, као и у свим другим, постоји стандардна политика о ограничавању употребе смртоносне силе. Нико није наредио да се предузму додатни кораци и у овом поступку није било одступања од норме", саопштено је из ФБИ.

ФБИ је вјеровао да је њихов циљ приликом претреса Трамповог посједа Мар-а-Лаго био да запљени "повјерљиве информације, информације са мрежног уређаја и податке Владе САД", наводи се.

Управник Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднио оставку: Дошло је такво вријеме

Управник Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднио оставку: Дошло је такво вријеме

Наредба је, према судском поднеску, садржала изјаву у вези са "употребом смртоносне силе", у којој се наводи, на примјер, да службеници Министарства правде могу користити смртоносну силу када је то неопходно".

Према поднеску, агенти су планирали да понесу "стандардно оружје", "муницију", "лисице", али им је наложено да носе "неозначене поло мајице или мајице са крагном" и да "опрема буде скривена".

Трамп, који је провео још један дан у судници у Њујорку због кривичног суђења које је проистекло из истраге окружног тужиоца Менхетна Алвина Брега о његовом наводном фалсификовању пословних записа, реаговао је на открића у уторак поподне по америчком времену.

На друштвеној мрежи Икс реаговала је републиканска чланица америчког Представничког дома Конгреса Марџори Тејлор Грин.

Аналена Бербок пријети појединим државама како би гласале за резолуцију о Сребреници

Аналена Бербок пријети појединим државама како би гласале за резолуцију о Сребреници

"Министарство правде и ФБИ планирали су да убију Трампа и дали су зелено свјетло за то. Шта ће републиканци да ураде поводом тога?", питала се она.

Марџори је констатовала да је ово довољно за опозив ФБИ директора Криса Реја и америчког државног тужиоца Мерика Гарланда.

Трампов блиски сарадник Роџер Стоун додао је да је ФБИ извршио рацију и у његовој кући 25. јануара 2019. године и приложио фотографије до зуба наоружаних агената.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.