Нове мапе

Американци објавили лоше вијести за Украјину

  • Извор: Агенције
  • 22.10.2024. 09:05

Руске трупе настављају с нападима на украјинске снаге у Курску, док мапе приказују развој руске операције за поновно заузимање изгубљених територија два и по мјесеца након што је Кијев покренуо своју офанзиву.

Амерички институт за проучавање рата је у недјељу саопштио да су геолоцирани снимци показали украјинске напретке сјеверно од Суџе, града који је Кијев заузео убрзо након што је пробио слабо брањен руски дуо границе 6. августа.

Прошлог мјесеца, украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је операција у Курску била "успјешна", иако су руске снаге истовремено напредовале у украјинској регији Доњецк.

Кијев је тврдио да је заузео око 1.300 квадратних километара територије. Иако се сматрало да је руски одговор био спор, украјински командант Оружаних снага Александар Сирски рекао је да је Москва послала 50.000 војника у тај регион, чиме је ослабила своје операције на истоку Украјине.

Шта сат рођења говори о вама?

Шта сат рођења говори о вама?

Мапе које је објавио институт из Вашингтона приказују промјене у регији Курск током протекле седмице, с једним графичким приказом од 20. октобра који показује растуће руско напредовање у односу на стање од 13. октобра.

Напади су се усмјерили на Суџу и околна подручја, као и према Кореневу на сјеверозападу, гдхе је Москва напредовала и повратила територију која је претходно била под контролом Украјине.

Ранија мапа приказује тврдње руских извора да су њихове трупе заузеле Љубимовку, иако каснији извјештаји показују да су украјинске снаге напредовале дуж ауто-пута П-200 источно од Черкаског.

Украјински Телеграм канал "ДипСтејт" објавио је своју најновију мапу, која такође приказује руско напредовање у Курску. Такође су објавили снимке дроном који, како кажу, показују девет припадника 36. морнаричке бригаде Украјине како се боре против руских снајпериста док покушавају да евакуишу своје саборце који су били опкољени.

Војни аналитичар из Финске, Емил Кастехелми, изјавио је за "Њузвик" да руске трупе вјероватно надмашују украјинске по броју, што значи да Кијев "не може да настави ефикасне офанзивне операције које би брзо прошириле подручје под контролом".

Расту цијене прасића и товљеника

Расту цијене прасића и товљеника

"На врхунцу, Украјина је контролисала подручје од приближно 1.200 квадратних километара. Тренутно контролише око 700 квадратних километара, што значи да су Руси прилично успјешно извели своје контранападе", рекао је Кастехелми.

Иако је Русија морала да пребаци трупе у Курск, Кастехелми је додао да "Украјина вјероватно више треба снаге које су везане за операцију у Курску, него што то Русији треба".

У међувремену, Сирски је на Телеграму објавио да је посјетио украјинске трупе у Курску, као и јединице које дјелују у сусједној регији Суми, те је истакао да је разговарао с командантима бригада и помогао у рјешавању проблема.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Манастири (Р)

    ' Манастири (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)