Стручњак објааснио

''Атакамс'' пао у руке руских стручњака: Откривен принцип рада касетне муниције америчке ракете!

  • Извор: Спутник Србија
  • 05.07.2024. 10:23

Руски стручњаци проучили су унутрашњу структуру и оперативне карактеристике касетне подмуниције америчке ракете „атакамс“, одређена је висина на којој подмуниција не пуца, испричао је за Спутњик стручњак за рад са наоружањем.

Подмуниција представља зелени сферни предмет, величине тениске лоптице са избочинама дуж једне осе круга.

„Касетна подмуниција је типа М74. У далекометној ракети ‘атакамс’ има 275 таквих комада. Отварање касетне муниције одвија се на висини од неких 200 метара изнад површине земље. Када ротација подмуниције достигне око двије хиљаде обртаја, центрифугалне полуге се размичу и клизач се окрене ка унутра. Капсула детонатора постављена је насупрот ударне игле. Када удари о површину, муниција експлодира“, објаснио је стручњак.

Спријечен терористички напад у Русији

Спријечен терористички напад у Русији

Саговорник је истакао да у случају када се касета отворила регуларно и муниција је пала и није одрадила, она је и даље у запетом положају, а њено померање више није могуће. Становништво треба да буде максимално опрезно уколико наиђе на такву „лоптицу“.

„Кошуљица се састоји од уобичајене оплате. Унутрашњост је израђена од легуре волфрама са урезима. Спољашња и унутрашња оплата су тачкасто заварене. Унутра се налази експлозив и сам фитиљ. Ручна противпешадијска граната совјетске производње има сличан унутрашњи дизајн „Само ми користимо челик, а код њих је био волфрам“, додао је он.

Бајден: Не одлазим

Бајден: Не одлазим

Према његовим ријечима, приликом примјене волфрама, фрагменти добијају већу брзину при лету.

„Радијус распрскавања фрагмената, према подацима, износи око 20 метара. Али објективно, неки фрагменти, чак и на удаљености од 50 метара, могу да пробију метална врата. Пречник фрагментације је мањи, вјероватноћа уништења је мања, али деструктивна моћ фрагмената представља већу пријетњу. Пад 250 елемената покрива површину димензија 400 пута 400 квадратних метара, подмуниција пада отприлике пет метара једна од друге“, рекао је извор.

Пентагон је у априлу потврдио Спутњику да је Украјини предао оперативно-тактичке ракете „атакамс“ повећаног домета ради употребе, како је тврдио, „у оквиру суверене украјинске територије“.

„Атакамс“ је оперативно-тактичка балистичка ракета коју је произвела компанија „Локед Мартин“. Може се лансирати из ракетних система, укључујући М142 „хајмарс“.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм