Жена по имену Марија Дел Роси (98) преминула је након што су она и њен син појели отровне печурке из баште коју су гајили.
Наиме, она је у Мелбурну била позната по томе што узгаја своје поврће у башти и храни се готово у потпуности од онога што њена башта изроди. У априлу, уочила је печурке како расту у једном ћошку њеног дворишта и убрала их је како би их припремила за вечеру.
Међутим, након што су у мају открили још печурака и припремили још један оброк, отишли су на спавање, а Марији се значајно погоршало стање. Око два ујутру почела је да повраћа, осјећала је јаке болове. Њеном сину се слошило око шест ујутру, што је захтијевало хитну хоспитализацију.
Она је особљу рекла да има велике болове и да је у складу са својим жељама ушла у палијативно збрињавање 20. маја. Док је њен син преживио, стање госпође Дел Роси се погоршало, што је довело до њене смрти недјељу дана касније.
У извјештају објављеном у сриједу, судија Џон Кејн је рекао да је бака преминула од отказивања више органа након тровања токсинима пронађеним у смртоносним печуркама (Аманита пхаллоидес).
Смрт је навела Кејна да позове на годишњу кампању јавног здравља о опасностима конзумирања дивљих печурака - укључујући како идентификовати и уклонити смртоносне гљиве, и упутства за сумњиво тровање.
Викторијино здравствено одјељење упозорава људе у држави да их не беру и једу "осим ако нисте стручњак".
Јесење влажније вријеме ствара идеално окружење за дивље печурке, укључујући злогласну врсту, која је обично блиједо жуте, зелене или бјеличасте боје и често расте у близини храстова. Аматоксини у овим печуркама су смртоносни у малим дозама - печурка од 50 г може донијети фаталну дозу одраслој особи од 70 килограма.
Надлежни органи су одлучили да прошире свијест о оваквим случајевима, нарочито јер многи не могу да препознају које су врсте отровне, а које нису.