Шпанија

Белара: Вашингтон крив за ескалацију сукоба на Блиском истоку

  • Извор: СРНА
  • 02.10.2024. 14:58

Лидер шпанске љевичарске странке Подемос Ионе Белара оптужила је САД за ескалирање сукоба на Блиском истоку.

Она је на "Иксу" написала да су они који се данас очајно држе за главе због напада из Ирана, али су ћутали поводом "геноцида" над Палестинцима у рукама Израела - оличене лицемјерја.

"Они који су одговорни за читаву ову ескалацију имају име: САД", навела је Белара.

Белара је и раније критиковала став Запада у вези са ситуацијом на Блиском истоку, а у једној од изјава прошле године истакла је да "док се осуђују кршења људских права у Украјини, влада заглушујућа тишина о жртвама израелског бомбардовања".

Тензије на Блиском истоку поново су ескалирале 7. октобра, након што су милитанти палестинског Хамаса извршили изненадни упад на израелску територију из Појаса Газе. Они су том приликом убили и отели велики број мјештана.

Израел је заузврат започео ваздушне ударе на Газу и увео потпуну блокаду Појаса Газе. Сукоби су у току и на Западној обали, а израелска војска гађала је и одређена подручја у Либану и Сирији.

Израел је у међувремену интензивирао нападе на Либан, а најновија ескалација тензија догодила се након што је иранска војска јуче испалила неколико стотина балистичких ракета ка Израелу, као одговор на нападе у којима су погинули лидер Хезболаха Хасан Насралах, шеф политичког бироа Хамаса Исмаил Ханије и командант Иранске револуционарне гарде Абас Нилфорушан.

Предсједник Ирана Масуд Пезешкијан изјавио је да Техеран не жели рат са Израелом, али да ће се одлучно суочити са било каквом пријетњом.

Израелски званичници рекли су да би Израел могао да гађа нафтна постројења и друге стратешке мете у Ирану уколико Техеран поново нападне израелску територију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.