Иљир Мета

Бившег предсједника Албаније специјалци пресрели у ауту, објављен снимак хапшења

  • Извор: Телеграф
  • 21.10.2024. 18:25

Бивши предсједник Албаније и лидер Слободарске странке Иљир Мета ухапшен је данас у Тирани по налогу Специјалног тужилаштва за корупцију и организовани криминал (СПАК) те земље.

Он је ухапшен на улазу у Тирану док се возио ка мјесту гдје је требало да одржи конференцију за новинаре, а како се наводи, ухапшен је највјероватније због случаја са којим се повезивао за корупцију и одбијање пријаве имовине, преноси Јуроњуз Албанија.

Метин адвокат се позвао на снимке које су локални медији приказали, а на којима се види како полиција с маскама зауставља црни аутомобил и изводи Мету, који је, како се чини, пружао отпор.

Ову вијест потврдио је бивши премијер Саљи Бериша који је рекао да се ради о политичком хапшењу.

Човјек упао у бунар и удавио се

Човјек упао у бунар и удавио се

"Политички прогон Илира Мете је политички, политички и само политички. Нису објавили никакве чињенице, ниједан документ, али су спроводили наредбе (албанског премијера) Едија Раме, који је свим средствима покушао политички, а можда и физички, да елиминише Иљира Мету. Еди Рама је, као што сам у прошлости осуђивао, умијешан у нестанак особа на незаконски, неуставан начин", рекао је Бериша.

Иљира Мету је СПАК претходно више пута позивао у просторије Тужилаштва, због случаја ЧЕЗ ДИА, који се односи на имовинску истрагу и лобирање.

Мета је био најавио да ће данас у 13.40 сати одржати одржати конференцију за новинаре, али је прије тога ухапшен, преноси Албанијан пост.

Директорица школе осуђена због незаконитог запошљавања

Директорица школе осуђена због незаконитог запошљавања

Раније је аустријски лист Кронен Цајтунг објавио да су Иљир Мета и ЛСИ (данас Слободарска партија) платили 700.000 долара за лобирање у Сједињеним Америчким Државама.

Такозвани случај ЧЕЗ ДИА потиче из 2009. године. а девет приватних компанија од ЧЕЗ-а је добило 12 милиона долара од уговора о наплати ненаплаћених дугова.

Највећи дио средстава добио је "Дебт интернешнал менаџмент", са администратором Кастриотом Исмаиљијем.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: