Саопштио Лукашенко

Бјелорусија постала држава-партнер БРИКС

  • Извор: Спутник Србија
  • 24.10.2024. 20:01

Бјелорусија је постала држава-партнер БРИКС, саопштио је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко.

„Постали смо партнери - то је обавезан корак прије уласка у овај клуб“, рекао је бјелоруски лидер у интервјуу за Известија.

Како је истакао, 13 држава су постале партнери БРИКС-а.

Предсједник Бјелорусије рекао је да је Запад покренуо „сумануту кампању“ против БРИКС-а како би умањио статус те организације.

"Неки су најављивали улазак у БРИКС, а онда су направили паузу. То такође значи да је покренута махнита кампања против БРИКС-а. Сједињене Америчке Државе, колективни Запад... покренули су борбу за смањење статуса БРИКС-а. Примјере знамо. Нећу именовати те земље, јер они могу рећи да то није тако“, истакао је он.

Он је објаснио да су то земље са којима Русија и Бјелорусија имају добре односе.

„Постоји притисак: Ако сте у БРИКС-у, онда нећемо трговати са вама, нећете добити инвестиције, кредите, ми ћемо вам стварати потешкоће и потешкоће“, рекао је Лукашенко.

Истовремено, бјелоруски предсједник је изразио извјесно разочарење што БРИКС не прима нове чланице.

„Зашто друге државе нису примљене у БРИКС? Зашто Турска није примљена. Једини члан НАТО који је показао интересовање. То је велика држава, снажна економија. Зашто их нису примили? Они су смислили ово „чистилиште“ у облику партнера", истакао је он.

Шеснаести Самит БРИКС-а, који је кључни догађај руског предсједавања, одржава се у Казању од 22. до 24. октобра. На Самиту БРИКС-а у сриједу је усвојена заједничка Казањска декларација.

Асоцијацију су 2006. године основали Бразил, Индија, Кина и Русија, а 2011. им се придружила и Јужноафричка Република. Од 1. јануара ове године, пуноправни чланови групе постали су Египат, Етиопија, Иран и УАЕ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:15 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм